close
Szaúdi-orosz olajcsúcs lehet júniusban
Egyéb - Olaj

Szaúdi-orosz olajcsúcs lehet júniusban

Lekerülhetnek a napirendről az olajtermelés befagyasztását célzó tárgyalások, amennyiben a nagy termelők úgy látják, hogy az árak “normális és stabil” szinten vannak – mondta pénteken az orosz energiaügyi miniszter.

Alekszander Novak Athénben tudósítók előtt emlékeztetett, hogy amikor a nagy termelők megkezdték a tárgyalásokat a termelés befagyasztásáról, a nyersolaj ára hordónként 27 dollár volt, jelenleg viszont megközelíti az 50 dollárt.

“A piaci egyensúly megteremtésének irányába ható erők lépésről lépésre működésbe lépnek. Ha számos ország úgy látja, hogy az árszint valóban normális és kiegyensúlyozott, akkor a termelés befagyasztásának kérdése nem fog fölmerülni” – mondta Novak.

Ugyanakkor nem zárta ki és célszerűnek nevezte annak lehetőségét, hogy a G20-csoport energiaügyi minisztereinek júniusi tanácskozásán találkozzon szaúdi kollégájával.

Legutóbb áprilisban Dohában nem született megállapodás a termelés befagyasztásáról. Értesülések szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok közölték OPEC-en kívüli tárgyalópartnereikkel, köztük Oroszországgal, hogy előbb a szervezeten belül kell dűlőre jutniuk a termelés korlátozásáról. Irán képviselői el sem utaztak Dohába, az iráni olajügyi miniszter azt üzente, hogy Irán semmilyen formában sem volt előidézője az olajpiaci egyensúly felborulásának, és éppen emiatt nem is tervezi, hogy önként csökkentse olajtermelését, illetve olajkivitelét, míg az el nem éri az embargó előtti szintet.

Novak arról is szólt, hogy a Fekete-tengeren át majdan Görögországba és Olaszországba tartó Poseidon földgázvezeték nyomvonala Törökországon vagy Bulgárián keresztül fog vezetni. Kijelentette, hogy a nyomvonal alakulása a projektben részt vevő partnerek megállapodásától függ majd. Szavai szerint a vezetékkel kapcsolatban Románia nem jött számításba, mert nem határos Görögországgal.

A miniszter szerint az orosz projekt nem ütközik a Kaszpi-tenger térségéből és a Közel-Keletről Európába 2019-től földgázt szállító Transz-adriai Csővezeték (TAP) tervével, mert annak kapacitása nem haladja majd meg a 10 milliárd köbmétert, emellett “az európai fogyasztónak nagyobb gázmennyiségre és az útvonalak diverzifikálásra van szüksége”.