close
Szárnyal a Szahalin-2, csúszik a Stokman
Egyéb - Gáz

Szárnyal a Szahalin-2, csúszik a Stokman

A Szahalin-2 teljesítménye szárnyal, a vártnál korábban indulhatott el a napokban a termelés-megosztásos termelés. A Gazprom egy másik megaprojektjének, a mélytengeri Stokmannak a kezdete azonban ismét csúszik, a beruházók adókedvezményre várnak, amit valószínűleg meg is kapnak Szergej Smatko pénzügyminiszter szerint.

Elindult a Szahalin-2 szénhidrogénmezőn a termelés megosztásos termelés, jelentette a Sakhalin Energy. Az Oroszország távolkeleti részén fekvő területen lévő projekt a gáz- és olajtermelő berendezések mellett egy gázcseppfolyósítót (LNG) is üzemeltet. A termelésmegosztás elkezdésének feltétele az előzetes egyetértés alapján a beruházás teljes megtérülése volt. A létesítmény eddig 24,5 milliárd dollárt hozott, nagyobb ütemben haladt a megtérülés a vártnál. Az üzemeltető Sakhalin Energy vezérigazgatója, Andrej Galajev elmondása szerint ez nem csak az előnyös piaci helyzetnek köszönhető, hanem az egész vállalat dolgozói termelésoptimalizálási munkájának és a részvényesek folyamatos támogatásának is.

Az orosz állami Gazprom a projekt 51 százalékos tulajdonosa, a Shell 27,5, a Mitsui 12,5, a Mitsubishi pedig 10 százalékot birtokol. Az orosz állam és Szahalin régió évi 3 milliárd dollárt kap a bevételből 1995 óta, az idei, utolsó részlet fél milliárd dollár lesz. A beruházók szerint a projekt 100 milliárd dollárnyi nyerséget hoz majd élete során.

Oroszország tengeri szénhidrogén-projektjei azonban sokkal kockázatosabbak, így a Szahalinéhoz hasonló gyors sikerre nem számíthatnak a beruházók. Támogatásként az orosz állam jelentős adókedvezményeket adna, jelentette be a napokban Szergej Smatko energiaminiszter. A kormány és a beruházók már régóta rágódnak egy adókedvezmény-konstrukció megalkotásán, Smatko a múlt héten találkozott ez ügyben Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel. Azt már biztosan látni, hogy a Gazprom a barents-tengeri Stokman-projektéhez támogatást kap majd, mondta a miniszter. Ugyanazon a napon a Gazprom és beruházótársai, a norvég Statoil és a francia Total ismét a beruházás megkezdésének elhalasztása mellett döntött, ugyanis a befektetendő 40 milliárd dollár belátható időn belüli megtérülése még mindig nem látható. Az Energiainfo is folyamatosan beszámol a projekt odázásáról. Szergej Satalov pénzügyminiszter-helyettes szerint azonban a társulás még nem nyújtott be elegendő információt ahhoz, hogy ki lehessen számukra dolgozni egy megfelelő konstrukciót.