close
Száguldanak a megújulók
Egyéb - Megújuló

Száguldanak a megújulók

Soha olyan mértékben nem bővült még a megújuló források globális kapacitása egy év alatt, mint 2015-ben – derül ki a zöldenergia politikával foglalkozó, REN21 nevet viselő, párizsi székhelyű szervezet jeletéséből. A megújulók együttes beépített teljesítménye az elmúlt év végén elérte a, 1848,5 gigawattot.

A REN21 szakértői szerint a növekedés gyorsulását segítette, hogy jelentős mértékben javult a nap-, és a szélenergia hasznosítás versenyképessége a fosszulis energiaforrásokhoz képest, ugyanakkor egyre több kormány törekszik a kibocsátáscsökkentés érdekében a megújuló források arányának markáns bővítésére.

A zöldenergiák termelsére fordított befektetések értéke, a nagy vízerőműveket kivéve, 285.9 milliárd dollár volt 2015-ben, szemben a 2014-es 273 milliárd dollárral. A nagy vízerőművi fejlesztéseket is ideszámítva, ez az összeg az elmúlt évben elérte a 328,9 milliárd dollárt. A Reuters beszáűmolójában emlékeztet, hogy korábban a Bloomberg New Energy Finance kutatása 329,3 milliárd dolárra tette a zöldenergia befektetések értékét.

A REN21 elnöke, Arthouros Zervos a jelentéssel összefüggésben azt mondja, a megújulók vonata ugyan száguld, de a rendszr változatlanul a régi struktúrában, és továbbra is a régi gondolkodásmód szerint működik a rnedszer, nagy, fosszilis apon működő erőmávekre alapozva. A kormányoknak a REN21 szerint, több megújuló forrást kell a rendszerekbe integrálni, a Párizsi Klímamegállapodásban rögzített válallások, vagyis a globális felmelegedés elleni hatákony fellépés érdekében.