close
Svédország: ideje dönteni az atomenergia jövőjéről
Áram - Egyéb

Svédország: ideje dönteni az atomenergia jövőjéről

A svéd Sydkraft első embere az “igazságtalan és “diszkriminatív” nukleáris adó azonnali megszüntetését sürgeti, egyben arra ösztönzi a kormányt, hogy hozzon döntést az atomenergia jövőjéről – jelentette a NukInfo.

“A kormánynak döntenie kell, mert a leszerelés, a gazdasági szankciók és a tárgyalások együtt nem működnek.” jelentette ki Lars Frithiof elnök-vezérigazgató az Oskarshamn-1 blokk újraindításakor, melyet tízéves modernizáció után január 2-án kapcsoltak ismét hálózatra.

A svéd kormány — az atomerőművek német mintára történő leállítására vonatkozó — indítványát kommentálva Frithiof kijelentette: “A következő 20-30 évben a szükségünk lesz a jelenlegi atomerőművek kapacitására. De a növekvő igények kielégítésére további erőművek építésére is szükség lesz.” Az ország atomerőművei a termeléstől függetlenül évente 2 milliárd svéd korona, azaz közel 217 millió Euró termelési adót fizetnek, ami egyedülálló az EU-ban. “Botrányos, hogy

éppen a környezetbarát energiatermelést adóztatják meg. Ezeket a forrásokat vissza kellene forgatni a nukleáris iparba.”

Az atomerőművek idő előtti leállítása nem tűnik lehetségesnek. Inkább meg kellene hosszabbítani az élettartamukat negyvenről hatvan évre. Ez

technikailag és gazdaságilag is megoldható, de az anyagi források biztosításához meg kell hozni a szükséges döntéseket.

“A feltételeket összhangba kell hozni a többi országéval, és

versenyképes áron kell környezetbarát energiaforrást biztosítani a fogyasztóinknak. Forrásokat kell biztosítani a kutatás-fejlesztés számára is.” — jelentette ki Frithiof.

Gösta Carlsson, az Oskarshamn-1 első embere hozzátette: “A blokk az ország legrégebbi és egyben legmodernebb reaktora. Az új és jobb hatásfokú turbinának köszönhetően közel 25 MW-tal nőtt a beépített teljesítmény, további 8-10 ezer háztartást láthatunk el fűtéssel anélkül, hogy több üzemanyagot használnánk.”

Svédországban az OKG — mely a Sydkraft leányvállalata — három atomerőművi blokkjában termelik a villamos energia 10 %-át. Az OKG üzemelteti a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolóját is.

Egy januári közvélemény kutatás eredményei szerint a svédek

kétharmada úgy gondolja, hogy a Barsebäck-2 reaktort — melynek leállításáról márciusban dönt a kormány — a jövőben is üzemeltetni kellene.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.