close
Süli János lesz a paksi bővítésért felelős miniszter
Friss

Süli János lesz a paksi bővítésért felelős miniszter

Süli János, Paks polgármestere megerősítette, hogy felkérték a paksi atomerőmű-beruházást felügyelő miniszteri posztra. A városvezető szerint, ha kinevezik miniszternek, Pakson időközi választásokat kell tartani, mert a két tisztség összeférhetetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízza az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását. A városvezető hangsúlyozta, hogy a felkérés csak a folyamat első része, lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív lépések is megtörténnek, illetve, ha letette az esküt. Amennyiben kinevezik, le kell mondania a polgármesteri tisztségről. Jelenleg polgármesterként szolgálom a város és az atomerőmű érdekeit, miniszterként ezt még hatékonyabban tudom tenni – fogalmazott.

Blazsek Balázs, Paks főjegyzője arról tájékoztatott, hogy az összeférhetetlenséget 30 napon belül meg kell szüntetni. Ezt követően a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. Ez idő alatt a polgármester általános helyetteseként kijelölt alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséget.

Süli János 1980-ban, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, 31 éven keresztül dolgozott a Paksi Atomerőműben, 2009 márciusától 2010 szeptemberéig vezérigazgatóként, 2014-ben a Néppárt jelöltjeként Paks polgármesterévé választották.