close
Speciális úszó fúrótornyokat rendelt a Statoil
Egyéb - Olaj

Speciális úszó fúrótornyokat rendelt a Statoil

Speciálisan a Statoil két nagy reménységére, az Oseberg és a Gullfaks mezőkre optimalizálva készül el a két új mobil fúrótorony, amelyet a koreai Samsung gyárt le. A 900 millió dolláros beruházás három-négy év múlva kezdheti el visszahozni a befektetett pénzt.

Két darab J-típusú fúrótorony megépítésére és üzemeltetésére kapott megbízást a norvég Statoiltól a Samsung Heavy Industries és a KCA Deutag Norway Drilling vállalat. A 900 millió dolláros üzlet 2016-2017 környékén kezdheti meg a mélyvízi szénhidrogén-termelést és a kezdő szerződés 8 éves működtetésre szól, négyszer három év meghosszabbítási opcióval, áll a Statoil közleményében.

A beruházás része a norvég állami olajvállalat fúrótorony-lecserélési stratégiájának, amely révén hosszú távon csökkentheti termelési költségeit, biztosíthatja fúrótorony-flottáját, egyszersmind növelheti hatékonyságát és megtérülési rátáját. Az új típusú, mobil fúrótornyokat a norvég kontinentális lemezen vetik be, az Oseberg és a Gullfaks mezőkön. Több évtizednyi munka vár rájuk, mondta Oystein Haland, a Statoil nyugati műveleteinek igazgatója. Mindkét mezőnek hosszútávon van szüksége a kitermelő egységre, a költségek pedig a befektetési modellnek köszönhetően csökkentek a korábbi beruházásokhoz képest, valamint lehetővé teszi, hogy nagyobb termelési mennyiséget realizáljanak a berendezések.

„A piac reagálása a tulajdonosi modellre bizonyította, hogy versenyképes. Ez megfelelő költségen és a helyhez igazodó fúrótornyokat ad a két mezőre”, jegyezte meg Jon ArntJacobsen, a Statoil beszerzési igazgatója.

A J-tornyok kemény időjárási körülmények között is helyt állnak a tengeren, 70-140 méteres vízmélységnél is, a fúrók hatótávolsága 10 ezer méter. A technológia nem kifejezetten újdonság, de az Oseberg és a Gullfaks mezők speciális körülményeihez igazították az új fúróhajók paramétereit, így hatékonyabban fognak üzemelni a flottában már működő úszó társaikhoz képest.

A Gullfaks mező tulajdonosai a Statoil és a Petoro norvég vállalatok, míg az Oseberg befektetői e két cég mellett a francia Total és az amerikai ConocoPhilips.