close
Sokba kerül a magyar iparnak az olcsó lakossági földgáz
Consulting - Egyéb - Gáz

Sokba kerül a magyar iparnak az olcsó lakossági földgáz

A nemzetkĂśzi fĂśldgĂĄzĂĄrak vĂĄrtnĂĄl gyorsabb csĂśkkenĂŠse miatt a hazai gĂĄzfogyasztĂłknak a kĂśvetkező hĂłnapokban kĂśzel kĂŠtszer annyit kell majd a fĂśldgĂĄzĂŠrt fizetni, mint az eurĂłpai uniĂł mĂĄs orszĂĄgaiban – derĂźl ki az energiainfo.hu ĂŠs a Force Motrice kĂśzĂśs elemzĂŠsĂŠből. Ez pedig tovĂĄbb rontja a hazai vĂĄllalatok – elsősorban a KKV szektor – rĂśvid tĂĄvĂş versenykĂŠpessĂŠgi kilĂĄtĂĄsait. NyilvĂĄnvalĂł, hogy az energiaigĂŠnyes vĂĄllalatok exportkĂŠpessĂŠgĂŠnek egyre komolyabb akadĂĄlya lesz – az elmĂşlt fĂŠlĂŠv kegyelmi időszaka utĂĄn – a fĂśldgĂĄz magas ĂĄra is. Az olcsĂł lakossĂĄgi fĂśldgĂĄzĂŠrt, kĂśzvetett mĂłdon igen komoly ĂĄrat fizetĂźnk, egyebek mellett a rendszerben rĂŠgĂłta meglĂŠvő keresztfinanszĂ­rozĂĄs miatt.

A nemzetkĂśzi fĂśldgĂĄzĂĄrak vĂĄrtnĂĄl gyorsabb csĂśkkenĂŠse miatt a hazai gĂĄzfogyasztĂłknak a kĂśvetkező hĂłnapokban az eurĂłpai ĂĄtlagos gĂĄzĂĄrak kĂśzel kĂŠtszeresĂŠvel kell megkĂźzdeniĂźk, ami tovĂĄbb rontja a hazai vĂĄllalatok – elsősorban a KKV szektor – rĂśvid tĂĄvĂş versenykĂŠpessĂŠgi kilĂĄtĂĄsait.

MĂĄsfelől azonban a magyarorszĂĄgi gĂĄzĂĄrak vĂĄrhatĂł csĂśkkenĂŠse abszolĂşt szĂĄmokban mĂŠg Ă­gy is igen jelentős lehet az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben, ami az Ăşjraszerveződő kormĂĄnyzat szĂĄmĂĄra lehetővĂŠ teszi, hogy ĂŠrdemben gondolja ĂĄt az ĂĄrtĂĄmogatĂĄsok jelenlegi rendszerĂŠt. A dollĂĄrban kevesebb, mint felĂŠre csĂśkkenő importĂĄrak mellett ugyanis indokolatlan a tĂĄmogatĂĄsok jelenlegi rendszerĂŠnek fenntartĂĄsa mind a lakossĂĄgi gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs, mind a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli rendszer keretĂŠben hővel kapcsoltan villamos energiĂĄt termelő gĂĄzĂźzemű erőművek szĂĄmĂĄra.

A VilĂĄgbank legfrissebb adatai szerint az eurĂłpai piacokon ĂŠrtĂŠkesĂ­tett fĂśldgĂĄz ĂĄra a januĂĄr ĂŠs mĂĄrcius kĂśzĂśtti időszakban kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 25%-kal volt alacsonyabb, mint a tavalyi ĂŠv utolsĂł negyedĂŠvĂŠben. Ez jĂłval gyorsabb Ăźtemű csĂśkkenĂŠs, mint azt a fĂśldgĂĄz importĂĄr alakulĂĄsa szempontjĂĄbĂłl kiemelt jelentősĂŠgű Brent olajĂĄr vĂĄltozĂĄsa alapjĂĄn tervezni lehetett. (Az eurĂłpai gĂĄzĂĄrak jellemzően kb. 6 hĂłnapos kĂŠsĂŠssel kĂśvetik a kőolaj ĂĄrĂĄnak vĂĄltozĂĄsĂĄt.) A vĂĄrtnĂĄl nagyobb mĂŠrtĂŠkű csĂśkkenĂŠs feltehetően a gazdasĂĄgi recessziĂł miatti kereslet-visszaesĂŠsnek tudhatĂł be.

A kőolaj 2008 negyedik negyedĂŠvĂŠben bekĂśvetkezett zuhanĂĄsszerű ĂĄresĂŠse alapjĂĄn a mĂĄsodik negyedĂŠvben tovĂĄbbi drasztikus csĂśkkenĂŠs vĂĄrhatĂł az eurĂłpai fĂśldgĂĄzĂĄrakban. A fĂśldgĂĄz ĂĄra a mĂĄsodik negyedĂŠvben 200 USD/1000m3 alĂĄ csĂśkkenhet, mĂ­g a harmadik negyedĂŠvben valĂłszĂ­nűsĂ­thetően megkĂśzelĂ­ti a 150 USD/1000M3-es ĂĄrszintet, amely kevesebb, mint harmada a 2008 negyedik negyedĂŠvi ĂŠrtĂŠknek.

MagyarorszĂĄgon az ĂĄrak csĂśkkenĂŠse vĂĄrakozĂĄsaink szerint jĂłval lassabban kĂśveti majd az eurĂłpai trendeket.

A hazai kĂśzĂźzemi fĂśldgĂĄz importőr/nagykereskedő E.On-nak az előző időszakban komoly vesztesĂŠge szĂĄrmazott abbĂłl, hogy a tavalyi ĂŠv mĂĄsodik felĂŠtől a szabĂĄlyozĂł nem engedte, hogy a hazai hatĂłsĂĄgi ĂĄrak kĂśvessĂŠk a fĂśldgĂĄz nemzetkĂśzi ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠsĂŠt. Ennek hatĂĄsĂĄra 2008 utolsĂł ĂŠs 2009 első negyedĂŠvĂŠben egyĂźttesen becslĂŠseink szerint a nagykereskedő tĂśbb mint 120 milliĂĄrd forintos pozĂ­ciĂłromlĂĄst szenvedhet el. Annak ellenĂŠre igaz ez, hogy a hazai gazdasĂĄg recessziĂłja ĂŠs a januĂĄri orosz-ukrĂĄn gĂĄzkrĂ­zis ellenĂŠre a nagykereskedő ĂĄltal az idei első negyedĂŠv sorĂĄn ĂŠrtĂŠkesĂ­tett gĂĄzmennyisĂŠg nemhogy csĂśkkent a tavalyihoz kĂŠpest, hanem mĂŠg 23%-kal meg is haladta azt (1,7 mrd. kĂśbmĂŠter a 2008-as 1,38 mrd-dal szemben).

BĂĄr a mĂĄsodik negyedĂŠvtől megfordul a trend ĂŠs a hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄrak immĂĄron pozitĂ­v fedezettartalmat biztosĂ­tanak a nagykereskedőnek, mĂŠgis kizĂĄrtnak tartjuk, hogy ĂŠrdemben csĂśkkenne az előző kĂŠt negyedĂŠvben felhalmozĂłdott vesztesĂŠge. Ez a szituĂĄciĂł pedig nehezen előrejelezhető helyzetet eredmĂŠnyezhet a jĂşlius 1-től teljes mĂŠrtĂŠkben liberalizĂĄlĂłdĂł fĂśldgĂĄzpiacon.

A magyarorszĂĄgi gĂĄzĂĄr mĂĄsodik fĂŠlĂŠvi alakulĂĄsĂĄt nagymĂŠrtĂŠkben az hatĂĄrozza majd meg, hogy a fenti tĂŠnyezők mĂŠrlegelĂŠsĂŠt kĂśvetően milyen piaci stratĂŠgiĂĄt vĂĄlaszt a dominĂĄns pozĂ­ciĂłval rendelkező kĂśzĂźzemi nagykereskedő tĂĄrsasĂĄg. Ami azonban mĂĄr ma is biztosra vehető, hogy szinte bizonyosan az ĂŠv egĂŠszĂŠben magasabb ĂĄrat fogunk fizetni a fĂśldgĂĄzĂŠrt, mint EurĂłpa legnagyobb rĂŠsze, ami tovĂĄbb rontja a magyar gazdasĂĄg relatĂ­v versenykĂŠpessĂŠgi kilĂĄtĂĄsait. MĂĄsfelől azonban a magyarorszĂĄgi gĂĄzĂĄrak vĂĄrhatĂł csĂśkkenĂŠse abszolĂşt szĂĄmokban mĂŠg Ă­gy is igen jelentős lehet az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben, ami az Ăşjraszerveződő kormĂĄnyzat szĂĄmĂĄra lehetővĂŠ teszi, hogy ĂŠrdemben gondolja ĂĄt az ĂĄrtĂĄmogatĂĄsok jelenlegi rendszerĂŠt. A dollĂĄrban kevesebb, mint felĂŠre csĂśkkenő importĂĄrak mellett ugyanis indokolatlan a tĂĄmogatĂĄsok jelenlegi rendszerĂŠnek fenntartĂĄsa mind a lakossĂĄgi gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs, mind a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli rendszer keretĂŠben hővel kapcsoltan villamos energiĂĄt termelő gĂĄzĂźzemű erőművek szĂĄmĂĄra.

A versenykĂŠpessĂŠg megĂ­tĂŠlĂŠsĂŠhez a mĂĄsik oldalrĂłl is alaposabban szemĂźgyre kell venni az ĂĄralakulĂĄs kĂŠrdĂŠsĂŠt. VĂŠgfogyasztĂłi szempontbĂłl ezĂŠrt elvonatkoztatunk a hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłk, illetve a helyi igĂŠnyekre termelő, nemzetkĂśzileg nem versenyző vĂĄllalkozĂĄsoktĂłl (pĂŠksĂŠg, fodrĂĄszat, stb.) A versengő kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt termelő energiaigĂŠnyes fogyasztĂłk, főleg a dĂśntően exportra termelő cĂŠgek pozĂ­ciĂłjĂĄt rĂŠgĂłta erodĂĄlja a keresztfinanszĂ­rozĂĄs. Ennek megkĂśzelĂ­tő mutatĂłja lehet a hĂĄztartĂĄsi ĂŠs nem-hĂĄztartĂĄsi ĂĄrak arĂĄnya kĂźlĂśnbĂśző orszĂĄgokban. EnnĂŠlfogva nem meglepő, hogy a hazai termelő szfĂŠra fĂśldgĂĄz beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠge uniĂłs ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsban az ĂŠlbolyba kerĂźlt a 2008-as nyersolajĂĄr rally idejĂŠre.

2008 mĂĄsodik fĂŠlĂŠvĂŠre egyelőre nem ĂĄllnak rendelkezĂŠsre rĂŠszletes uniĂłs ĂśsszehasonlĂ­tĂł adatsorok, a tendenciĂĄk azonban nyomon kĂśvethetően kirajzolĂłdnak. Az ĂŠv vĂŠgĂŠre a magyar fogyasztĂłi ĂĄrak ugrĂĄsszerű javulĂĄst mutatnak majd, miutĂĄn a kĂśzĂźzemi ĂĄrak vĂĄltozĂĄsai nem kĂśvettĂŠk a mĂĄjus-jĂşniusi olajĂĄr csĂşcsokhoz igazodĂłan emelkedő fĂśldgĂĄz beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgeket, pontosabban plafont jelentett a 2008. oktĂłber 1-jei ĂĄrkorrekciĂł, amely rĂŠszlegesen ismerte el a fogyasztĂłi ĂĄrakban a megelőző kilenc hĂłnap mozgĂł ĂĄtlagkĂśltsĂŠgĂŠt, szemben az uniĂłs tagorszĂĄgok tĂśbbsĂŠgĂŠben ĂŠrvĂŠnyesĂźlő piackĂśvető ĂĄrmechanizmusokkal.

Ezt kĂśvetően azonban, megfordul a folyamat, ĂŠs 2009 első negyedĂŠvĂŠben a piac mozgĂĄsĂĄt gyorsabban, ĂŠs hĂ­vebben kĂśvető kĂźlfĂśldi orszĂĄgok cĂŠgeinek beszerzĂŠsi ĂĄraiban mĂĄr a tavaly őszi olajĂĄrcsĂśkkenĂŠs hatĂĄsa ĂŠrzĂŠkelhető egyre intenzĂ­vebben. Ez a folyamat teljesedik ki a kĂśvetkező fĂŠlĂŠvben, amelynek sorĂĄn előrelĂĄthatĂłlag visszakapaszkodunk „előkelő” helyezĂŠsĂźnkhĂśz az uniĂłs rangsorban, sőt előrĂŠbb is lĂŠphetĂźnk a relatĂ­v fĂśldgĂĄzĂĄrak tekintetĂŠben, vagyis hĂĄtra a versenykĂŠpessĂŠg terĂŠn. Ez abban az esetben feltĂŠtlenĂźl igaz, amennyiben – a legutolsĂł ismerttĂŠ vĂĄlt kormĂĄnyzati jelzĂŠsek szerint – a jĂşliusi piacnyitĂĄs indulĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłi ĂĄrai vĂĄltozatlanok maradnak az előző kĂśzĂźzemi dĂ­jakhoz kĂŠpest. 

MegjegyezzĂźk, hogy a mĂĄr szabadpiacon vĂŠtelező fogyasztĂłk (a teljes piac 20-25%-a) jelentős rĂŠsze olajtermĂŠkhez indexĂĄlt piaci ĂĄrat fizet, Ă­gy a szabadpiacon elĂŠrhető indulĂł ĂĄrelőnyĂśn (5-15% kĂśrĂźli diszkont a kĂśzĂźzemi dĂ­jhoz kĂŠpest) tĂşl a csĂśkkenő olajĂĄrak jĂłtĂŠkony hatĂĄsait is ĂŠlvezik. Ez a hatĂĄs az uniĂłs statisztikĂĄban megjelenik, a hazai kĂśzĂźzemi ĂĄtlagĂĄr szĂĄmĂ­tĂĄsban termĂŠszetesen nem.

Ezekben a napokban a 100-500 m3/h fogyasztĂłk 3060 Ft/GJ ĂĄtlagĂĄra, illetve az 500 m3/h Ăłrai kapacitĂĄst meghaladĂł fogyasztĂłk 2934 Ft/GJ ĂĄtlagĂĄra 10 eurĂł/GJ-t jelent a fenti uniĂłs ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsban (ebből a kĂŠt hazai csoportbĂłl, illetve egyes, szĂĄllĂ­tĂłvezetĂŠkről kĂśzvetlenĂźl ellĂĄtott fogyasztĂłkbĂłl tevődik Ăśssze az uniĂłs ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsban alkalmazott sĂĄv), vagy 13 USD/GJ-t, dollĂĄrban kifejezve.

Az EIA utolsĂł rĂśvid tĂĄvĂş előrejelzĂŠse – a csĂśkkenő keresletet kĂśvető termelői mennyisĂŠgcsĂśkkentĂŠsek nyomĂĄn – 2009-re 4,24 USD/MMBtu ĂŠves ĂĄtlagĂĄrat prognosztizĂĄl a Henry Hub-on. Az ipari – az EIA szerinti nyilvĂĄntartĂĄsban a szűken vett ipar, vagyis a szolgĂĄltatĂĄs ĂŠs kereskedelem nĂŠlkĂźl – fogyasztĂłi ĂĄtlagĂĄr 9,61 USD/Mcf volt tavaly a tengerentĂşl, ami ĂĄtszĂĄmĂ­tva 63 Ft/m3-nek felel meg. (A tĂŠnyszĂĄm ĂĄtlagĂĄr kilenc kĂśrzet ĂĄtlaga, az egyes terĂźletek ĂĄtlagai a 9-13 USD/Mcf kĂśzĂśtti sĂĄvban vannak). Az idei esztendőre vonatkozĂł vĂĄrhatĂł ĂŠrtĂŠk 5,29 USD/Mcf, ami 34 Ft/m3-t jelent. Ennek tĂśbbszĂśrĂśse a hazai 100 Ft/m3 feletti kĂśzĂźzemi ipari fĂśldgĂĄzĂĄr.

A feldolgozĂłipari versenytĂĄrsak sorĂĄban nem hagyhatjuk emlĂ­tĂŠs nĂŠlkĂźl keleti szomszĂŠdjaink ĂĄrait. UkrajnĂĄban ĂŠs OroszorszĂĄgban mĂŠg lĂĄtvĂĄnyosabb a fogyasztĂłi csoportok kĂśzĂśtti keresztfinanszĂ­rozĂĄs, vagyis a hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłk jellemzően nagyobb kĂśltsĂŠgeinek (elosztĂłhĂĄlĂłzat igĂŠnybevĂŠtele, tĂĄrolĂłhasznĂĄlat, stb.) arĂĄnytalanul csekĂŠly tĂźkrĂśződĂŠse a fajlagos vĂŠgfogyasztĂłi ĂĄrakban. Mindez azonban nem ĂŠrinti ĂŠrzĂŠkenyen az orszĂĄg iparĂĄt, amĂ­g annak beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgei lĂĄtvĂĄnyosan alulmĂşljĂĄk versenytĂĄrsaikĂŠt.

OroszorszĂĄgban nagyjĂĄbĂłl nivellĂĄlĂłdĂĄs kĂśvetkezett be a szisztematikusan fejlesztett ĂĄrreform nyomĂĄn, Ă­gy 2008-ra nagyjĂĄbĂłl azonos fajlagos ĂĄrakat tapasztalunk a hĂĄztartĂĄsi ĂŠs nem-lakossĂĄgi fogyasztĂłk kĂśzĂśtt. Ez az ĂĄr azonban a tavalyi esztendő első negyedĂŠveiben nem ĂŠrte el az 500 Ft/GJ ĂŠrtĂŠket az Energy Regulators’ Regional Association (ERRA) adatai szerint. UkrajnĂĄban kifejezetten magasabbak a nem-lakossĂĄgi ĂĄrak a hĂĄztartĂĄsok szĂĄmĂĄra ĂŠrvĂŠnyes dĂ­jaknĂĄl, de ott sem szĂĄmlĂĄztak 2008 első fĂŠlĂŠvĂŠben 800 Ft/GJ-nĂĄl magasabb Ăśsszegeket az ipari fogyasztĂłknak.

Kereskedelmi ĂŠs szabĂĄlyozĂłi hĂ­rek alapjĂĄn OroszorszĂĄgban az idei ĂŠvre – kormĂĄnyzĂłsĂĄgonkĂŠnt eltĂŠrő bĂĄzison ĂŠs arĂĄnyokban, de nagyjĂĄbĂłl 25% mĂŠrtĂŠk kĂśrĂźl – kontemplĂĄlt ĂĄrkorrekciĂłk eredmĂŠnyekĂŠppen a hĂĄztartĂĄsi fĂśldgĂĄzĂĄrak fajlagosan 4 rubel kĂśzelĂŠbe emelkednek majd. Ez nagyjĂĄbĂłl 27-28 Ft/m3 Ăśsszeget jelent. Innen nagyjĂĄbĂłl kĂŠpet nyerhetĂźnk az orosz ipar fĂśldgĂĄzbeszerzĂŠsi ĂĄrszĂ­nvonalĂĄrĂłl is. 

FĂŠlreĂŠrtĂŠs ne essĂŠk, egyĂĄltalĂĄn nem ĂĄllĂ­tjuk, hogy az ipari termelĂŠs lĂĄtvĂĄnyos visszaesĂŠsĂŠnek oka a relatĂ­ve magas hazai energiaĂĄr volna. Ugyanakkor nyilvĂĄnvalĂł, hogy az energiaigĂŠnyes vĂĄllalatok exportkĂŠpessĂŠgĂŠnek egyre komolyabb akadĂĄlya lesz – az elmĂşlt fĂŠlĂŠv kegyelmi időszaka utĂĄn – a fĂśldgĂĄz ĂĄra is. A hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłi ĂĄrak alacsonyan tartĂĄsĂĄĂŠrt komoly ĂĄrat fizetĂźnk, ha a termelői versenykĂŠpessĂŠg csĂśkkenĂŠse nyomĂĄn export helyett a nemzeti tőke profitja csak a kĂśltsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnnyal emelhető. Sok ĂŠvtizedes tapasztalat alapjĂĄn lĂĄthatjuk, hogy ez a kamatfizetĂŠs rĂŠvĂŠn megvalĂłsulĂł ĂŠrtĂŠktĂśbblet kiĂĄramlĂĄshoz vezet – tĂşl azon, hogy a kĂśvetkező generĂĄciĂłk fizetik terheit.