close
Sokan már bukásnak tartják a Nabuccót
Blog - Egyéb - Gáz

Sokan már bukásnak tartják a Nabuccót

Európa gázellátás-diverzitási törekvései a déli gázfolyosó kiépülésével ugyan egy lépést haladnak, a Nabucco bukása azonban hosszútávon nagyobb veszteség térségünknek, mint azt első pillantásra gondolnánk. A déli vezetékeket az eredeti elgondolással ellentétben úgy tűnik, kizárólag Azerbajdzsán fogja ellátni, így ismét kiszolgáltatott pozícióba kényszerülhet Európa.

Egyes elemzők szerint a jelenlegi helyzetnél nem lenne sokkal megnyugtatóbb Azerbajdzsán gázára támaszkodni hosszútávon. Európa az orosz gázimporttól való függetlenedési törekvései kivitelezése közben a déli gázfolyosó kiépülésével a ló másik oldalára eshet, amennyiben sikerül megkötni egy hosszútávú szerződést Azerbajdzsánnal. A közeljövőben épülő vezetékek kapacitását teljes mértékben képes lesz feltölteni a Sah Deniz II. mezőről származó gáz, így egy esetleges ellátási szünet nagy gondokat is okozhat Európának, figyelmeztet a Natural Gas Europe elemzője. Amennyire jelenleg függ kontinensünk az orosz gáztól, éppen olyan helyzetbe kerülhet idővel az azeri ellátással kapcsolatban is, mondja Alex Jackson.

A déli gázfolyosó a Nabucco újratervezését követően megvalósíthatóbbnak tűnik a korábbi, nagyratörő terveknél. Az azerbajdzsáni Sah Deniz II. gázmező így képes lesz ellátni az Európába futó gázvezetékeket. Az Európai Unió évtizedes Nabucco-tervei mára a felére csökkentek mind a hossz, mind a kapacitás tekintetében – a döntésről annak idején az Energiainfo is beszámolt. A vezeték európai végének helyszíne nem változott, Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgarten elosztóközpontba érkezne.

Az azerbajdzsáni gáztól való függés csapdájába éppen a Nabucco bukása miatt kerülhet Európa, magyarázza a szakértő. Az EU-projektje ugyanis az eredeti elképzelések szerint több forrásból táplálkozott volna. A reménybeli partnerek között volt Türkmenisztán, Irak és Irán is. Az új helyzet miatt azonban az ellátás-diverzitás még jó ideig beteljesületlen cél marad.