close
Skóciában épül a világ legnagyobb árapály erőműve
Egyéb - Megújuló

Skóciában épül a világ legnagyobb árapály erőműve

Skóciában, ami már egyébként is Európa egyik zöldenergia központjává vált, elkezdődött a világ legjelentősebb árapály energia projektje. A MeyGen programot az edinburghi székhelyű Atlantis Resources Ltd. irányítja, és mintegy 398 megawattnyi hullámenergia kapacitást kíván létesíteni.

A terv célja Skócia megújuló energia kapacitásainak bővítése, és egyszersmind munkahelyteremtés. A felföldi kabinet várakozásai szerint a terv sikeres megvalósítását követően éves szinten 275 millió fontos bevételt jelenthet Skóciának a vízenergia hasznosításnak ez a speciális formája.

Az Atlantis számításai szerint a brit partoknál a szigetország, technikailag mintegy 29 terawattórányi árapály pontenciállal rendelkezik. A tengererő hasznosító turbinák nagyon hasonlóan működnek a szélerőhasznosító berendezésekhez, csak a levegőáramlás helyett, a vízáramlás mozgási energiáját hasznosítják. A Maritime Journal beszámolója szerint a 1,5 megawattos árapály turbinák csaknem 200 tonnásak, és a 18 méter átmérőjűkkel, 15 méter magasak. Ezekből összesen 269 darabot terveznek üzembe állítani, ami elegendő tiszta energiát fog szolgáltatni 175 ezer brit háztartás számára.

A MeyGen programjának első fázisához a skót kormány 23 millió fontos támogatást biztosított. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy Skócia vezető szerepet játszik a világ zöldenergisa termelésében – mondta Nicola Sturgeon, miniszterelnök, amikor látogatást tett a Nigg Energy parkban, a Skót felföldön.