close
Sikeres félévet zárt az ALTEO
Áram - Egyéb - Megújuló

Sikeres félévet zárt az ALTEO

Árbevételét 18,4, EBITDA-szintjét 79 százalékkal növelte az ALTEO az idei első fél évben a múlt évi bázisidőszakhoz képest. Az eredményesség jelentős javulása többek közt a tavaly májusban, illetve idén februárban megvalósult szélerőmű-akvizícióknak köszönhető. Megújuló-portfóliójának folyamatos bővítésével a feltörekvő energetikai csoport tovább halad vállalati stratégiája megvalósítása terén, miszerint jövőbeli növekedését elsősorban a megújulószektorra kívánja alapozni.

Az ALTEO Csoport árbevételét 18,4 százalékkal, 3 303 millió forintra növelte 2013 első hat hónapjában, az EBITDA-szintű eredmény 79 százalékos növekedéssel 487 millió forintra emelkedett. Habár a részben készpénzben nem realizált pénzügyi tételek mérsékelték az operatív eredményt, a cégcsoport adózás előtti eredmény szinten így is 61 millió forintos nyereséggel zárta a 2013-as első félévet.

A 2012-es első félévhez hasonlítva az aktuális félévi teljesítményt, a legfőbb változásként a szélerőművek csoportba kerülése emelhető ki, amelyek közül három 2012. május végén, egy pedig 2013 februárjában került az ALTEO tulajdonába. Emiatt a tavalyi első féléves adatokban még csak igen kis mértékben szerepelt eredménynövelő hatásuk, a 2013-as első félévben a három szélerőmű már teljes egészében, a februárban vásárolt törökszentmiklósi erőmű pedig már részben javította a Csoport eredménytermelő képességét.

A Csoport villamos energia kereskedelmi részlege az első félévben is igen aktív és eredményes értékesítési politikát folytatott. „Az energiakereskedelmi üzletág fejlődése jelentős stabilitást biztosít a cégcsoport számára, már most rendelkezik a 2014-es évre akkora vevői szerződésállománnyal, amely az idei szerződött mennyiséget 25 százalékkal meghaladja” – emeli ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója. A cégcsoport továbbra is főként a kkv szektorra koncentrálja kereskedelmi tevékenységét.

A cégcsoport egy év alatt több mint 18,4 százalékkal növelte árbevételét, így az 2013 első félévében elérte a 3,3 milliárd forintot. Az ALTEO számára továbbra is a hőenergia-értékesítés jelenti a legnagyobb bevételi forrást, ennek aránya az aktuális félévben 46 százalék volt. A második legnagyobb bevételi forrás, a villamosenergia-értékesítés, részaránya 30 százalékot tett ki 2013 első hat hónapjában. Mivel a szélerőművek csoportba kerülése, illetve a Győrben és Sopronban termelt villamos energia külső félnek történő értékesítése átrendezte az árbevétel tevékenységek közötti megoszlását, ezért 2013 első félévében az árbevétel 23 százaléka származott villamosenergia-termelésből, szemben az összehasonlító időszak mindössze 5 százalékos részesedésével, amikor annak nagy része az energiatermelési bevételeket gazdagította.

Az árbevétel növekedésénél kisebb mértékben, 17 százalékkal emelkedtek a társaság közvetlen ráfordításai, így a csoport bruttó fedezet hányada – több tényező együttes hatásának köszönhetően – tovább javult. A fedezet növekedéséhez hozzájárult, többek között a szélerőművek portfólióba kerülése, mivel ezen erőműveknek nincs számottevő alapanyagköltségük. A fedezetnövelő-hatást kompenzálta, hogy az új termelőegységek az elszámolt értékcsökkenést és a karbantartási költségeket is lényegesen megemelték. A közvetlen ráfordítások összegén belül a legnagyobb arányt – a közvetlen ráfordítások több mint 50%-át – továbbra is a tüzelőanyag költség teszi ki.

„Az elmúlt hat hónapban a társaságcsoport tovább haladt a stratégiában megfogalmazott célok megvalósítása felé. Tovább növeltük a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelő kapacitásainkat, valamint az energiatermelés mellé egyre hatékonyabban integrálódnak az energiakereskedelmi és energetikai szolgáltatásokat nyújtó üzletágak is. Ennek pozitív hatásai az első félév eredményeiben már jól megmutatkoznak” – értékeli az elmúlt fél év teljesítményét Ifj. Chikán Attila.

A jövőbeni tervekről szólva a vezérigazgató hangsúlyozza, továbbra is haladnak a kijelölt stratégia úton. „A jövőben amellett, hogy szeretnénk tovább erősíteni a kereskedelmi és energetikai szolgáltatásokat nyújtó üzletágak eredményességét, az alaptevékenységünkbe tartozó megújuló energiatermelés területén is bővíteni szándékozzuk a tevékenységünket. Ez utóbbinak szemléletes példája az elmúlt hetekben pályázati támogatást is elnyert kecskeméti napelem park projektünk elindulása” – mondja Ifj. Chikán Attila.