close
Rusia Petroleum-Jukosz együttműködés
Egyéb - Olaj

Rusia Petroleum-Jukosz együttműködés

Egyes vezetékeik összekötéséről egyeztetnek a Rusia Petroleum és a Jukosz vezetői – jelenti az RBC.A Rusia Petroleum, a Kovitka olajkondenzátum mező kitermelési jogának a tulajdonosa (Irkutszki régió) arról a tárgyal a Jukosz olajtársasággal, hogy intengrálnák a Rusia Petroleum vezetékét a Jukosz azon olajvezetékével, amely az orosz Angarszk városból az észak-kínai Dakingig vezetne. A Rusia képviselője szerint a lépés révén 10 százalékkal csökkennének az orosz szénhidrogén kínai exprotjának szervezési költségei. Végső döntést azonban csak a kovitkai projekt műszaki és gazdasági feltételeinek ismeretében hoznak.

A Jukosz évi 30 millió tonna kelet-szibériai olajat tervez Kínának eladni. Az Angarszk-Daking vezeték terve már 2000-ben felmerült. Nem sokkal utána az állami tulajdonú Transznefty olajszállítócég is bejelentette, hogy vezetéket épít Kína felé. A társaság számos terve között ugyanakkor a Japánba és Koreába történő export is szerepel. A japán kivitelhez azonban Angarszkot a primorszki régióban lévő Nahodka kikötővel kellene összekötni. Miután a két óriásvezeték párhuzamos építése túl nagy vállalkozás lenne az ország számára, az orosz kormány nemrég úgy döntött, hogy az olcsóbb dakingi cső épülhet meg.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.