close
Rohamtempóban bővül az USA napenergia kapacitása
Egyéb - Megújuló

Rohamtempóban bővül az USA napenergia kapacitása

Több ipari méretű napenergia telep üzembe helyezésének köszönhetőn 43 százallékkal megugrott a napenergiapiac az Egyesült Államokban a második negyedévben. Valamivel több, mint 2000 megawattnyi új kapacitást telepítettek ebben az időszakban, szemben a tavalyi 1400 megawattal. Ugyanakkor csaknem 8 gigawattnyi kapacitás építése van folyamatban.

Eddig példátlan fellendülésnek vagyunk a szemtanúi, ami várhatóan az év végéig folytatódik – értékelte a legfrissebb számokat egy iparági szakértő a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva. A fellendülés egyik meghatározó oka, hogy a közműszolgáltatók jelentős mennyiségű fejlesztést ütemeztek be erre az évre, amikor még úgy volt, hogy az érvényes adókedvezmény decemberben lejár. A kongresszus azonban váratlanul meghosszabbította öt évre ezt a támogatási konstrukciót.

Tizenegy negyedéve foylamatosan több, mint egy gigawattal gyarapodik az USA napenergia kapacitása. Az államokban minden esély megvan rá, hogy ebben az évben majdnem 14 gigawattnyi új szolárkapacitást építsenek ki, ami duplája lesz a tavalyi bővülésnek.