close
Rezsicsökkentés: a szolgáltató fizetheti a kazánok felülvizsgálati díját
Blog - Egyéb - Gáz

Rezsicsökkentés: a szolgáltató fizetheti a kazánok felülvizsgálati díját

Az egyetemes szolgáltatók állják majd a kazánok és a vezetékek felülvizsgálati díját, ezenkívül felszabadítható és eladható lesz a párnagáz a tárolókból – erről döntött az Országgyűlés gazdasági bizottsága.

Az egyetemes földgázszolgáltatóra terhelné a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának a rezsicsökkentést tartalmazó törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványa, amelyet a gazdasági és informatikai bizottság is támogatott hétfői ülésén.

A fogyasztóvédelmi bizottságnak a földgáztörvényt módosító javaslatához is csatlakozott a gazdasági bizottság. Ebben – a javaslat indoklása szerint – a párnagáz értékesítésére feltételes felhatalmazást kapna a miniszter. A módosító javaslat szövege szerint a miniszternek rendeletben kell meghatároznia a vételi ajánlattétel napját, az ajánlati kötöttsége pedig 5 munkanapig tart.

A javaslat lényege, hogy a gáztárolókban található 120 millió köbméternyi, a tárolók nyomásáért felelős, úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, amelyet a nagykereskedőn keresztül értékesítenének a közüzemi nagykereskedőknek. A kormány szerint a párnagáz kivételének nincsen semmilyen biztonsági vagy ellátási kockázata. A szakértők szerint azonban a gyakorlat komoly veszélyekkel járhat, akár a gáztározó tartós károsodását is eredményezheti.