close
Rezsi: van aki csökkenti, van aki nem – Körkép
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

Rezsi: van aki csökkenti, van aki nem – Körkép

Franciaországban a villamos energia árának 30 százalékos emelését jelzi előre a francia energiaszabályozási hivatal (CRE) 2012 és 2017 között. Franciaországban még soha nem volt arra példa, hogy egymást követő öt évben hat százalékkal emelkedjen a lakossági energia ára. Bulgáriában elsodorta a kormányt a népharag a magas energiaárak miatt, Németországban inkáébb fagyoskodnak a polgárok, de nem fűtik fel a lakásukat. Itthon újabb rezsicsökkentő lépést jelentett be a kormányzat.

Nehéz évek várnak a francia fogyasztókra

A hétfőn kiadott jelentés szerint a rekordemelkedés egyik oka, hogy a meglévő hálózat karbantartása mellett az állami tulajdonú EDF energiaóriás a megújuló energiák (szélerőművek, napenergia) fejlesztését az energiafogyasztásra terhelt adókból finanszírozza. Az EDF évente 12 milliárd eurót költ nagyberuházásaira. Ezenkívül a nukleáris erőművek egy része bezárásának vagy esetleges új létesítmények építésének költségeivel is számolni kell a jelentés szerint. Miután a villamos energia árát Franciaországban hatóság szabja meg, hírmagyarázók szerint a kormányzat nem fog hozzájárulni egy ilyen mértékű áremeléshez, de a jövő nyáron kényetlen lesz jelentősebb emelést bejelenteni.

Az energiaárak emelkedése elsodorta a bolgár kormányt

A Mavir adatai szerint a nettó magyarországi villamosenergia-fogyasztás 2011-ben 36 358 gigawattóra volt, ebből az áramszolgáltatók értékesítése 12 888 gigawattóra. A háztartások villamosenergia-fogyasztása tavaly 10 879 gigawattórát tett ki. Magyarországon a lakossági villamos energia átlagára 2011-ben adókkal együtt 0,168 euró volt kilowattóránként. Ezzel az EU-tagországok között a középmezőnybe tartozik, hiszen például Dániában 0,294 euró volt, Németországban 0,253 euró. Ugyanekkor Bulgáriában 0,085, Észtországban 0,101 euró.

Bulgária húsznál több városában tízezrek tüntettek vasárnap a magas áramdíjak miatt: a több helyütt a belvárosok életét is megbénító tiltakozók a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték. A bolgár miniszterelnök még kedden azt indítványozta, hogy nyolc százalékkal csökkentsék az elektromos energia árát.
Bulgáriában már halálos áldozatot is követeltek a napok óta tartó zavargások, amelyek kezdete óta először nyilvánult meg Bojko Boriszov, aki egyúttal jelezte: visszavonják a cseh CEZ energiacég működését. A cseh illetékes miniszter aggasztónak nevezte a szófiai döntést. A bolgár kormány szerdán lemondott, az országban még tavasszal előrehozott választásokat tartanak.

A fűtésen spórolnak a németek a magas energiaárak miatt

A fűtésen és a világításon spórolnak a német polgárok az egyre emelkedő energiaárak miatt. Egy felmérés szerint csaknem a lakosság fele kevesebbet égeti a lámpákat és inkább melegebben felöltözik otthon, hogy takarékoskodjon. A vállalkozások is panaszkodnak a növekvő költségek miatt. A német polgárok is szembesülni kezdenek az egyre emelkedő energiaárak okozta gondokkal. A Dekra független elemzőcég által készített felmérés szerint – amelyet a Bild napilap közöl – 46 százalékuk alacsonyabb hőfokra fűti fel lakását, mint egy évvel korábban, és inkább melegen felöltözik otthonában. A lakosság 41 százaléka már nem fűti a teljes ingatlanát télen és meredeken emelkedik azoknak a száma is, akik a szolgáltató-váltástól remélik, hogy rezsiköltségeik csökkenni fognak. További részletek itt olvashatók!

Kijev hajlandó emelni az energiaárakat

 Ukrajna hajlandó “differenciált módon” emelni a lakossági energiafogyasztás árát annak érdekében, hogy kompromisszumra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a felfüggesztett hitelprogram újraindításáról. Mikola Azarov miniszterelnök korábban közölte: a lakosság azon rétege esetében, amely európai színvonalú keresettel és bevétellel rendelkezik, a vezetés kész a piaci árra emelni az energiafogyasztás költségét. Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajna lakosságának zöme még mindig nem képes piaci árat fizetni az energiaszolgáltatásokért. További részletek itt olvashatók!

Újabb lépés rezsiügyben: hatósági áras lehet a tartályos gáz

Megtartotta első ülését kedden az újabb rezsicsökkentést, a víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjak, valamint a PB-gáz-palackok árának mérséklését előkészítő munkacsoport. A keddi tanácskozás utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy április-májustól tervezi az újabb rezsicsökkentő lépéseket a kormány. Elsőként a PB-gáz-palackok és a tartályos gáz díja csökkenhet, amellyel kapcsolatban hatósági ár bevezetését mérlegelik. További részletek itt olvashatók!

380 ezer magyar család él energiaszegénységben

Magyarországon 380 ezer, Európában legalább 50 millió háztartás él úgynevezett energiaszegénységben. Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a háztartás a havi jövedelmének – országonként változó – meghatározott hányadánál többet költ energiaszámlái kifizetésére. Magyarországon az Energiaklub 2012-es kutatása szerint ez az arány 34 százalék. Az Energiaklub adatai szerint az energiaszegénység legmarkánsabban vidéken, a családi házban élő, gázfűtést alkalmazó nyugdíjas lakosokat érinti. A The European Fuel Poverty and Energy Efficiency (EPEE) adatai szerint az energiaszegénység 50-125 millió embert érint Európában. További részletek itt olvashatók!

A magyarországi lakossági gáz- és áramár csökkentése 3,7 millió áramfogyasztó és 3,3 millió gázfogyasztó háztartást érint.

A bejelentés részleteit itt olvashatja!