close
Részvényenként 625 forintos osztalékot fizet a Mol
Friss

Részvényenként 625 forintos osztalékot fizet a Mol

Megszavazta 58 milliárd forintnyi osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön. Ennek megfelelően a részvényenkénti osztalék elérheti a 625 forintot, ami 10 százalékos emelkedés az előző évi 567 forinthoz képest. A saját részvényre eső osztalékot a jogosult részvényesek között részvényeik arányában fizetik ki. Az osztalékként kifizetésre nem kerülő eredményt az eredménytartalékba sorolják át. A közgyűlésen a részvényesek 45,33 százaléka képviseltette magát. Az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés elfogadta a Mol csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 4103,79 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 251,66 milliárd forint adózás utáni eredménnyel.

A közgyűlés továbbá elfogadta az IFRS alapján elkészített anyavállalati éves beszámolót és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést is 2981 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 254,39 milliárd forint adózás utáni eredménnyel. Molnár József vezérigazgató elmondta, hogy 2016 újabb kihívásokkal teli, volatilis év volt az olajipar számára, az olajárak összeomlása az év elején folytatódott, a Brent hordónkénti 24 dolláros szinten elérte mélypontját, majd az év végéig duplájára nőtt. Az emelkedő olajárakkal párhuzamosan a feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmensben a finomítói és petrolkémiai árrések fokozatosan csökkentek, normalizálódtak. A vezérigazgató pozitívan értékelte, hogy folytatódott a kereslet bővülése, a Mol számára kiemelkedő jelentőségű kelet-közép-európai régióban az üzemanyag-fogyasztás 5 százalékkal nőtt.

A Mol csoport tavaly 605,4 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA-t (kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredményt) ért el, amely 12 százalékos csökkenés forint alapon az előző évhez képest, miközben az olaj- és gázárak az egész évet tekintve 17 és 23 százalékkal csökkentek. “Az alacsonyabb árak ellenére a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág 190 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA-val zárt, csaknem azonosan az egy évvel korábbival, ami mutatja a szegmens stabilitását visszaállító új upstream program sikerességét” – emelte ki a vezérigazgató.

A vezérigazgató a 2017-es tervekről elmondta: a vállalat nem vár jelentős változást a külső környezetben, változékonyságra és kiszámíthatatlanságra, hordónkénti 40-60 dolláros olajárra, normalizálódó, de még viszonylag magas downstream árrésekre számít. A tervek szerint a Mol idén is legalább 2 milliárd dolláros újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA eredményt ér el, legfeljebb 1,2 milliárd dolláros organikus beruházási szint mellett. A megtermelt készpénz így fedezetet nyújt a részvényeseknek osztalékfizetésre, valamint a tavaly bejelentett Mol 2030 stratégia kulcsprojektjeinek finanszírozására is – mutatott rá Molnár József.
Az upstream szegmens termelése várhatóan naponta 110 ezer hordó kőolajegyenértéken stabilizálódik majd. A downstream üzletágban pedig továbbra is a hatékonyságjavítás áll majd a középpontban, valamint a stratégiai projektekben is haladás várható. Jelezte, hogy eladósodottságot olyan szinten kívánja tartani a Mol, amely megfelel a befektetésre ajánlott hitelminősítésnek. A közgyűlés az EY Könyvvizsgáló Kft.-t bízta meg a Mol Nyrt. független könyvvizsgálójának a 2017. gazdasági évre, a 2018-ban tartandó éves rendes közgyűlésig.

A könyvvizsgálatáért a Mol a 2017. üzleti évre nettó 88,3 millió forintot fizet. A közgyűlés felhatalmazása alapján a Mol saját részvényeket vehet azzal a kitétellel, hogy a részvénytársaság tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg a mindenkori alaptőke huszonöt százalékát. A felhatalmazás időtartama a közgyűlési döntés napjától számított 18 hónap. A közgyűlés újraválasztotta Molnár Józsefet az igazgatóság tagjává 2017. június 1-től 2022. május 31-ig. Az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés újraválasztotta Chikán Attilát és John I. Charodyt a társaság felügyelő és audit bizottságának tagjává 2017. június 1-től 2022. május 31-ig tartó időtartamra. Továbbá a közgyűlés a felügyelő bizottság tagjává választotta Dávid Ilonát, Bártfai-Mager Andreát és Vladimír Kestlert 2017. június 1-től 2022. május 31-ig tartó időszakra. Ugyanerre az időtartamra a közgyűlés az audit bizottság tagjává választotta Dávid Ilonát, Bártfai-Mager Andreát, Ivan Miklost pedig 2017. május 1-től 2021. április 30-ig. A Mol Nyrt. közgyűlése egyúttal döntött a részvények 1:8 arányú felaprózásáról, melynek értelmében a jelenlegi 1000 forint névértékű “A” sorozatú törzsrészvényeket 125 forint névértékű részvényekre váltják át. A társaság 102 milliárd forintot meghaladó alaptőkéjét így 102 428 103 darab helyett 819 424 824 darab részvény testesíti majd meg. A határozat 2017. szeptember elsején lép hatályba.