close
Rendet tenne az amerikai tőzsdefelügyelet
Egyéb - Olaj

Rendet tenne az amerikai tőzsdefelügyelet

A befektetők jobb tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa ĂŠrdekĂŠben azt javasolja az amerikai tőzsdefelĂźgyelet, (SEC), hogy az olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgok az eddiginĂŠl pontosabb ĂŠs hasznĂĄlhatĂłbb adatokat kĂśzĂśljenek szĂŠnhidrogĂŠn tartalĂŠkaikrĂłl. BevezetnĂŠ bizonyos technolĂłgiĂĄk hasznĂĄlatĂĄt is, pĂŠldĂĄul olyanokat, amelyekkel megbĂ­zhatĂłan meghatĂĄrozhatĂłk a cĂŠg ĂĄltal ellenőrzĂśtt tartalĂŠkok valĂłdi nagysĂĄga.

A szabĂĄlyok rĂŠvĂŠn a tĂĄrsasĂĄg az eddiginĂŠl rĂŠszletesebben tĂĄjĂŠkoztathatnĂĄk a befektetőiket arrĂłl, hogy mennyi bizonyĂ­tott (adott kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt biztosan gazdasĂĄgosan felhozhatĂł) ĂŠs mennyi vĂŠlelmezhető olajuk vagy gĂĄzuk van.

Az utĂłbbira ĂĄltalĂĄban sokszor nem is a kĂŠszlet, hanem az előfordulĂĄs szĂł hasznĂĄljĂĄk. Felhozataluk az adott tĂĄrsasĂĄgon nem kĂŠrhető szĂĄmon, viszont kĂśzzĂŠtĂŠtelĂźk alkalmas olyan benyomĂĄst kelteni a befektetőkben, hogy ĂŠrdemes vĂĄsĂĄrolni a kĂśzzĂŠtevő tĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠnyeiből. Kicsit durvĂĄbban: remek eszkĂśz a befektetők manipulĂĄlĂĄsĂĄra. A majdani nagy termelĂŠs remĂŠnyĂŠben ugyanis a befektetők (spekulĂĄnsok) jĂłl bevĂĄsĂĄrolnak a rĂŠszvĂŠnyekből, felhajtjĂĄk annak ĂĄrfolyamĂĄt, ekkor a kibocsĂĄtĂł a magas ĂĄrfolyamon eladja a sajĂĄt rĂŠszesedĂŠsĂŠt, ĂŠs kĂśzli: bocs mĂŠgsincs olaj vagy gĂĄz, de nem is Ă­gĂŠrtem biztosra.

Eddig a SEC szabĂĄlyai szerint csak a bizonyĂ­tott kĂŠszletekről lehetett beszĂĄmolni, de bĂĄnyĂĄszati előfordulĂĄskĂŠnt meg lehetett emlĂ­teni a nem bizonyĂ­tott kĂŠszleteket, sőt annak sem volt akadĂĄlya, hogy a vĂĄllalat mĂĄs formĂĄban vagy alkalmakkor megszellőztesse, pĂŠldĂĄul ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre kĂśzĂślje, mekkora a nem bizonyĂ­tott tartalĂŠkai nagysĂĄga. Az Ăşj szabĂĄlyok szerint a tőzsdei kĂśzzĂŠtĂŠtelben szerepeltethetők lesznek bizonyos nem hagyomĂĄnyos tartalĂŠkok, mint az olajhomok.

MostantĂłl a cĂŠgeknek kĂśzĂślniĂźk kell, hogy kĂŠszletbecslőik tőlĂźk fĂźggetlen, s be kell mutatniuk azok olyan tanĂşsĂ­tvĂĄnyait is, amelyek szerint tevĂŠkenysĂŠgĂźk megfelel az OlajmĂŠrnĂśkĂśk TarsasĂĄga (Society of Petroleum Engineers) szabta elvĂĄrĂĄsoknak.