close
Regionális bioetanol-hatalommá válhat Magyarország
Blog - Egyéb - Megújuló

Regionális bioetanol-hatalommá válhat Magyarország

Újabb bioetanol üzemet épít Mohácson az Ethanol Europe Renewables LTD. A Baranya-megyei gyárban a tervek szerint évente több százmillió liter környezetbarát üzemanyagot állítanának elő.

A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) szerint az újabb beruházás fontos siker a magyarországi mezőgazdaság és az etanol ipar számára egyaránt. „A gyártóüzem alapkőletételével hazánk újabb lépést tett afelé, hogy kivételes mezőgazdasági lehetőségeit kihasználva, európai nagyhatalommá válhasson a zöld üzemanyagok előállításának terén”- hívta fel a figyelmet Héjj Demeter az MBSZ elnöke.

A 48 milliárdból felépülő bioetanol-gyár várhatóan 2013 végére készül el. Az áprilisban átadott dunaföldvári gyár mellett ez lesz az ír tulajdoni háttérrel rendelkező cég második magyarországi üzeme. A mohácsi beruházás összesen 600 embernek ad munkát, üzemeltetése közvetlenül 75 főnek, közvetve pedig legalább ezer embernek biztosít megélhetést hosszú távon. A vállalat tervei szerint az új üzem évente 240 millió liter környezetbarát üzemanyagot állítana elő és 175 ezer tonna, állatok etetésére használható száraz kukoricatörkölyt állítana elő. Az új üzem felépítésével, továbbá a tavasszal átadott termelőegységgel óriási lehetőséget kap a magyar mezőgazdaság, mindamellett hazánk a régió legnagyobb bioetanol előállítójává válik.

„A bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica termesztése húzóágazat – és egyben kitörési pont –lehet a válságban lévő magyar mezőgazdaság számára, ugyanis a környezetkímélő üzemanyag alapanyagául szolgáló kukoricafajták iránt világszerte egyre nagyobb az igény”- hangsúlyozta Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. A bioetanol ipar jelenleg mintegy 30 000 munkahelyet érinthet, amelyek java részét kis- és középvállalkozások biztosítják úgy, hogy működésükkel import kőolajat váltanak ki hazai munkahelyeket teremtve. Mivel a 10%-os megújuló üzemanyag részarány elérése minden uniós tagállam számára kötelező érvényű, az export növelésében érdekelt magyar gazdaság számára ez a potenciális piac szintén kiváló lehetőséget jelent.