close
Putyin: válságban az orosz olajtermelés
Egyéb - Olaj

Putyin: válságban az orosz olajtermelés

Az orosz kormĂĄny tĂśbb eszkĂśzzel is tĂĄmogatni kĂ­vĂĄnja a helyi olajtermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠt. Putyin miniszterelnĂśk ĂĄltĂĄthatĂł, vilĂĄgos ĂŠs liberĂĄlis olajpolitikĂĄt Ă­gĂŠr.

 

 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk pĂŠnteken kĂśzĂślte, hogy aggĂłdik az orszĂĄg csĂśkkenő olajtermelĂŠse miatt. Az iparĂĄg szerinte kritikus ĂĄllapotban van. LeszĂśgezte, hogy OroszorszĂĄg nem kĂśtelezte el magĂĄt a „gazdasĂĄgi egoizmussal”. TovĂĄbbra is teljesĂ­ti vĂĄllalt olajexport kĂśtelezettsĂŠgeit, annak ellenĂŠre, hogy a nĂśvekvő helyi gazdasĂĄg olajigĂŠnye is erősĂśdik.

 

„A kilĂĄtĂĄsok jĂłk, de nĂŠhĂĄny technikai akadĂĄly aggaszt minket. PĂŠldĂĄul az olajtermelĂŠs nĂśvekedĂŠsĂŠnek lassulĂĄsa (…) Az első negyedĂŠvben mĂĄr maga a termelĂŠs is csĂśkkent, 0,3 szĂĄzalĂŠkkal”, jelentette ki miniszterek ĂŠs olajipari vezetők előtt, miutĂŠn meglĂĄtogatta a Szevmas hajĂłkikĂśtőt Szeverodvinszkben, ahol az első, sarkkĂśrĂśn tĂşli orosz tengeri olajtermelő platform ĂŠpĂźl.

 

HozzĂĄtette, hogy segĂ­tsĂŠget jelenthet az olajcĂŠgeknek az idei adĂłcsĂśkentĂŠs, mert a tĂĄrsasĂĄgoknak tĂśbb pĂŠnze marad beruhĂĄzĂĄsokra. A kormĂĄny mĂŠrlegeli, hogy esetleg tovĂĄbbi adĂłkedvezmĂŠnyt ad azoknak az olajtĂĄrsasĂĄgoknak, amelyek SzibĂŠria olajban gazdag terĂźletein dolgoznak. EgyszerűsĂśdik majd az olajmezők nyitĂĄsĂĄnak engedĂŠlyeztetĂŠse is, sőt az ĂŠritnett tĂŠrsĂŠgek infrastruktĂşra fejlesztĂŠse is kedvet csinĂĄlhat az olajtermelő beruhĂĄzĂĄsok indĂ­tĂĄsĂĄnak.

 

„EnergiapolitikĂĄnk vilĂĄgos, ĂĄtlĂĄthatĂł ĂŠs liberĂĄlis lesz. Figyelembe vesszĂźk partnereink jogos ĂŠrdekeit, de megvĂŠdjĂźk nemzeti ĂŠrdekeinket is”, szĂśgezte le, majd ismĂŠt elhatĂĄrolĂłdott a fenti gazdasĂĄgi egoizmustĂłl. Azt mondta, nem kĂŠtlik, hogy kĂśzĂŠp- ĂŠs hosszĂştĂĄvon kielĂŠgĂ­thető az orosz gazdasĂĄg nĂśvekvő olajigĂŠnye, ĂŠs teljesĂ­thetők a kĂźlfĂśldi partnerek felĂŠ lĂŠvő kĂśtelezettsĂŠgek is.

 

SzaĂşd-ArĂĄbia utĂĄn OroszorszĂĄg a vilgĂĄ mĂĄsodik legnagyobb olajtermelője, de termelĂŠsĂŠvel egyre nehezebben tart lĂŠpĂŠst a nĂśvekvő kereslettel annak ellenĂŠre, hogy erre ĂśsztĂśnzik a magas olajĂĄrak is.