close
Putyin kiosztotta a Gazpromot
Egyéb - Gáz

Putyin kiosztotta a Gazpromot

VeszĂŠlyben az elfĂĄklyĂĄzott gĂĄz arĂĄnyĂĄnak hatĂĄridőre valĂł csĂśkkentĂŠse OroszorszĂĄgban, Putyin miniszterelnĂśk ebben a Gazpromot is hibĂĄsnak tartja.

A Gazpromnak jobban szem előtt kell tartania OroszorszĂĄg nemzeti ĂŠrdekeit, mint a sajĂĄt vĂĄllalati cĂŠljait -, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk -, amikor arrĂłl dĂśnt, hogy enged-e hozzĂĄfĂŠrĂŠst sajĂĄt vezetĂŠkeihez a fĂźggetlen gĂĄztermelőknek. FelhĂ­vta Alekszej Miller, az orosz energiaholding első emberĂŠnek figyelmĂŠt, hogy az olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgoknak komoly problĂŠmĂĄt okoz, hogy nehezen, vagy sehogysem hasznĂĄlhatjĂĄk a Gazprom csĂśveit. Ha nem vĂĄltozik a helyzet, OroszorszĂĄgban tovĂĄbbra is le kell ĂŠgetni az olaj mellett felhozott gĂĄzt, ahelyett, hogy fel lehetne hasznĂĄlni. EkĂśzben a Gazprom ĂłriĂĄsi Ăśsszegeket kĂślt forrĂĄsai bővĂ­tĂŠsĂŠre, gĂĄztermelĂŠse nĂśvelĂŠsĂŠre. 

BĂĄr korĂĄbbi tervek szerint 2011-re 90 szĂĄzalĂŠkra kell emelni az OroszorszĂĄgban az olajtermelĂŠs mellĂŠktermĂŠkekĂŠnt bĂĄnyĂĄszott, ĂŠs eddig elĂŠgetett gĂĄz hasznosĂ­tĂĄsĂĄt, a TermĂŠszeti ErőforrĂĄs ĂŠs KĂśrnyezetvĂŠdelmi MinisztĂŠrium nemrĂŠg jelezte, hog egy ĂŠvvel kitolja a hatĂĄridőt. Putyin szerint a kormĂĄny nagyon szigorĂşan utĂĄna fog nĂŠzni, hogy indokolt-e a dĂśntĂŠs.