close
Profitrealizálás várható az olajpiacon
Blog - Egyéb - Olaj

Profitrealizálás várható az olajpiacon

A hĂŠten mindenki BĂŠcsre figyel, hiszen pĂŠnteken itt gyűlnek Ăśssze a Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok NemzetkĂśzi SzervezetĂŠnek tagĂĄllamainak olajminiszterei, hogy szokĂĄsos ĂźgymenetĂźk mellett esetleg dĂśntsenek az olajkitermelĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠnek megvĂĄltoztatĂĄsĂĄrĂłl. Ma ettől a piac nem igazĂĄn tart: a nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra ismĂŠt bezuhant 90 dollĂĄr alĂĄ a profitrealizĂĄlĂĄsoknak kĂśszĂśnhetően, mivel a kereskedők Ăşgy vĂŠlekednek, az OPEC nem enged a kitermelĂŠst nĂśvelő nyomĂĄsnak. RĂĄadĂĄsul szintĂŠn hektikussĂĄ teheti a hĂŠten az ĂĄrak mozgĂĄsĂĄt, hogy a rĂŠszvĂŠnypiacok sem ĂĄlltak mĂŠg teljesen talpra az elmĂşlt hetek ĂśkĂślcsapĂĄsait kĂśvetően.

MĂĄrciusi lejĂĄratra egy hordĂł nyersolajĂŠrt, az elektronikus kereskedelemben 89,87 dollĂĄrt kĂŠrtek ma hajnalban, ez 84 centes mĂ­nusz pĂŠntekhez kĂŠpest, ĂĄm egyelőre elmarad a mĂşlt heti hathetes mĂŠlyponthoz, a hordĂłnkĂŠnti 86,11 dollĂĄros ĂĄrhoz kĂŠpest. Londonban a Brent 76 centtel lett olcsĂłbb, s 90,14 dollĂĄron cserĂŠlt gazdĂĄt. “A kereskedők mindenkĂŠppen profitkivĂŠtre jĂĄtszanak majd a hĂŠten, mĂŠg az OPEC ĂźlĂŠs előtt” – nyilatkozta a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek Tetsu Emori, a japĂĄn Astmax Futures elemzője.

MĂşlt hĂŠten mindenesetre jĂłl ĂĄtmozgattĂĄk az ĂĄrakat a kereskedők ĂŠs a politikusok. A hĂŠt elejĂŠn tapasztalt komoly esĂŠst kĂśvetően, amit főkĂŠnt az a fĂŠlelem okozott, hogy az EgyesĂźlt Államok gazdasĂĄgĂĄnak lassulĂĄsa csĂśkkentheti az olajfelhasznĂĄlĂĄst is, a hĂŠt mĂĄsodik felĂŠben ismĂŠt a bika volt az Ăşr a piacon. Ekkor jelentette be ugyanis a FehĂŠr HĂĄz a 150 milliĂĄrd dollĂĄros gazdasĂĄgĂŠlĂŠnkĂ­tő programjĂĄt, amely a recessziĂłt hivatott megakadĂĄlyozni.

Így az ĂĄrak, legalĂĄbb is egy ideig egyĂźtt mozogtak a rĂŠszvĂŠnypiaccal. A pĂŠnteki 1,3 dollĂĄros olajĂĄr-emelkedĂŠst azonban mĂĄr soknak talĂĄlta a piac, rĂĄadĂĄsul a Wall Street ismĂŠt esĂŠsĂŠbe fordult a megelőző kĂŠt nap emelkedĂŠsĂŠt kĂśvetően. Az amerikai gazdasĂĄg egĂŠszsĂŠge feletti aggodalom lefelĂŠ mĂłdosĂ­totta ma az ĂĄzsiai tőzsdĂŠket is: a japĂĄn 3, a hongkongi 4 szĂĄzalĂŠkot esett.

MikĂśzben az elemzők nagyrĂŠszt arrĂłl beszĂŠlnek, hogy a gazdasĂĄgi recessziĂł miatti fĂŠlelem kiengedhet nĂŠmi gőzt a recsegő-ropogĂł olajpiacbĂłl, addig ez a folyamat nem nagyon lĂĄtszik: a januĂĄr elejĂŠn beĂĄllĂ­tott 100,09 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti rekord kĂśzelĂŠből ugyanis lĂĄtszĂłlag nem szĂĄndĂŠkozik eltĂĄvolodni az olaj. Ennek oka főkĂŠnt a geopolitikai szituĂĄciĂłk, a szűk fundamentĂĄlis keretek, illetve a tovĂĄbbra is nagy szĂĄmĂş spekulatĂ­v befektető, akik inkĂĄbb az ĂĄrupiacokat vĂĄlasztjĂĄk a tĂśbbi piacok helyett.

Mint azt emlĂ­tettĂźk a heti ĂĄrmozgĂĄst leginkĂĄbb a kĂśzelgő OPEC ĂźlĂŠs befolyĂĄsolja majd. Az elemzők szerint nem vĂĄrhatĂł, hogy a kartell nĂśveli kitermelĂŠsĂŠt, mivel a recessziĂł miatti fĂŠlelem mĂŠg most is a levegőben van, illetve szezonĂĄlisan a mĂĄsodik negyedĂŠvben a kereslet rendszerint alacsonyabb a megelőző negyedĂŠvnĂŠl, rĂĄadĂĄsul a nyersolajkĂŠszletek is jĂłl ĂĄllnak.