close
Próbaüzem az új héregi repcesajtoló üzemben
Egyéb - Megújuló

Próbaüzem az új héregi repcesajtoló üzemben

Évente 14.000 tonna repcemag sajtolására alkalmas üzem kezdi meg próbaüzemét a héten a Komárom-Esztergom megyei Héregen. A 430 millió forintos fejlesztés forrásainak felét pályázaton nyerte el a beruházó V+V Coop Szövetkezet.

Vörös Zsigmond a vállalkozás tulajdonosa szerint a társaság korábban is foglalkozott repcetermesztéssel, most már az elsődleges feldolgozást is el tudják végezni. A családi vállalkozásban működő szövetkezet 5-7.000 hektárnyi terület repcetermését lesz képes feldolgozni. A szövetkezet jelenleg 280 hektáron gazdálkodik, a terület felén repcét, felén búzát termesztenek. A repcesajtoló üzem alapanyag- igényét a környékbeli gazdáktól vásárolják, illetve együttműködést kötöttek a Gyermely Zrt.-vel, ahonnan a búzáért repcét kapnak. Az üzem évi 14.000 tonna repcemagot sajtolhat ki, ennek a mennyiségnek 35 százalékából lesz olaj, amely a bioüzemanyag-gyártás alapanyaga. Az eljárás másik terméke a pellet, amely fehérje-, olaj- és rosttartalma miatt keresett állati takarmány.

A V+V Coop Szövetkezet hattagú családi vállalkozás, korábban fröccsöntéssel, háztartási áruk és műszaki műanyagtermékek gyártásával foglalkoztak, jelenleg pedig növénytermesztéssel, -felvásárlással és növénytermesztési szolgáltatásokkal. A biodízel a repce és a napraforgó magjából kinyert olaj, amelyet a kőolaj-finomítással nyert gázolajhoz kevernek. Egy tonna repcemagból mintegy 350 liter biodízelt lehet előállítani. Az Európai Unió direktívája előírja, hogy az egyes tagországokban forgalmazott üzemanyagokban 2010-ben már 5,75 energetikai százalék legyen a biotartalom. A biodízel a fosszilis üzemanyagoknál sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet, lassítja a globális felmelegedést, mivel gyártása során kevesebb az energiafelhasználás és a szén-dioxid- kibocsátás.