close
Politikai gázárképzés
Blog - Egyéb - Gáz - Interjúk

Politikai gázárképzés

AkĂĄr kĂŠtszĂĄmjegyű ĂĄremelkedĂŠst is indokoltak volna a vilĂĄgpiaci ĂĄrviszonyok, illetve a gĂĄzĂĄrelszĂĄmolĂĄs rendszere, az energiaĂźgyi miniszter azonban a szokĂĄsoknak megfelelően, politikai megfontolĂĄs alapjĂĄn ĂĄrazott. Ha volna ĂśnĂĄllĂł jegyzĂŠse a fĂśldgĂĄznak, nem kellene az eurĂłpai fogyasztĂłknak csak azĂŠrt tĂśbbet fizetni a gĂĄzĂŠrt, mert KĂ­nĂĄban ĂśtszĂĄzezer csalĂĄd autĂłt tudott venni. A gĂĄznak ugyanis nincs ĂśnĂĄllĂł vilĂĄgpiaci ĂĄra, a vilĂĄg valamennyi gazdasĂĄgi ĂśvezetĂŠben az olajĂĄrhoz igazĂ­tjĂĄk a gĂĄzĂźzletek elszĂĄmolĂĄsĂĄt. Ez azt jelenti, hogy a vilĂĄgpiacikĂŠnt emlegetett gĂĄzĂĄraknak voltakĂŠppen semmi kĂśzĂźk a gĂĄzpiaci kereslet-kĂ­nĂĄlathoz, a felhasznĂĄlĂĄs, a kitermelĂŠsi kĂśltsĂŠgek alakulĂĄsĂĄhoz. IlyenformĂĄn nehezen ĂŠrtelmezhető a gĂĄzpiaci verseny fogalma is, hiszen egy mĂĄsik termĂŠk piaci viszonyai hatĂĄrozzĂĄk meg a gĂĄztarifĂĄkat. AkĂĄrhogyan is, a magyar kormĂĄnynak nincs befolyĂĄsa a nemzetkĂśzi gĂĄzĂĄrakra, viszont az elmĂşlt ĂŠvekben vilĂĄgossĂĄ vĂĄlt, hogy legalĂĄbbis a hĂĄztartĂĄsi ĂĄrakat illetően, elĂŠg vilĂĄgos elkĂŠpzelĂŠse van az ĂĄrak alakulĂĄsĂĄt illetően.

MiutĂĄn a gĂĄzĂĄr az utĂłbbi hat-nyolc ĂŠvben a politikai kĂźzdelmek kĂśzĂŠppontjĂĄba kerĂźlt, a hatalom megtartĂĄsĂĄnak egyik kulcskĂŠrdĂŠse lett, hogy a kormĂĄny kĂŠpes-e megvĂŠdeni a fogyasztĂłkat a vilĂĄgpiaci ĂĄraktĂłl, a folyamatos drĂĄgulĂĄstĂłl. Ezek ismeretĂŠben aligha volt meglepő MolnĂĄr Csaba friss kĂśzlekedĂŠsi, hĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs energiaĂźgyi miniszter bejelentĂŠse, miszerint 2009 januĂĄr 1-ĂŠn nem emelkedik a fĂśldgĂĄz lakossĂĄgi ĂĄra.

Ha a meztelen olaj ĂŠs gĂĄzpiaci trendeket vizsgĂĄljuk, nyilvĂĄnvalĂł, hogy a fĂśldgĂĄz beszerzĂŠsi ĂĄrak egĂŠsz ĂŠvben tĂśretlenĂźl emelkedtek, azok hozzĂĄvetőlegesen fĂŠlĂŠves csĂşszĂĄssal hűen kĂśvettĂŠk a brent tĂ­pusĂş, ĂŠszaki tengeri kőolaj ĂĄrĂĄnak alakulĂĄsĂĄt. „OktĂłberben az eurĂłpai ĂĄtlagos beszerzĂŠsi ĂĄrak tĂśrtĂŠnelmi magassĂĄgba, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 500 dollĂĄrra emelkedtek. BĂĄr az emelkedĂŠsi tendencia az ĂŠv egĂŠszĂŠben megfigyelhető volt, a forintban kifejezett ĂĄrak – tekintettel a forint jelentős leĂŠrtĂŠkelődĂŠsĂŠre a dollĂĄrral szemben -, a negyedik negyedĂŠĂŠvben ugrottak meg robbanĂĄsszerűen, amely mĂŠrtĂŠktől messze elmarad a hazai hatĂłsĂĄgi ĂĄrak nĂśvekedĂŠse” – ĂĄll a Felsmann BalĂĄzs, korĂĄbbi gazadsĂĄgi minisztĂŠriumi szakĂĄllamtitkĂĄr vezette elemzői csoport, a Force Motrice elemzĂŠsĂŠben.

A fĂśldgĂĄz nagykereskedő ma minden egyes kĂśbmĂŠteren 20-25 forintot veszĂ­t, tekintve, hogy a jelenlegi ĂĄrakat mĂŠg 147 forintos dollĂĄr ĂĄrfolyammal kalkulĂĄlta az energiahivatal, a kurzus viszont ma mĂĄr 200 forint felett ĂĄll. OktĂłber 1-ig, a magyarorszĂĄgi ĂĄrrendszerben lĂŠtezett az Ăşgynevezett importĂĄr korrekciĂłs tĂŠnyező, ami ĂŠppen ezt az ĂĄrfolyamkockĂĄzatot volt hivatott kezelni. Ez jelentett garanciĂĄt arra, hogy a nagykereskedő idővel visszakapja azt a pĂŠnzt, amivel – kamatmentesen – finanszĂ­rozta a folyamatos gĂĄzellĂĄtĂĄst. MiutĂĄn a korrekciĂłs tĂŠnyezőt az energiaĂźgyi miniszter kĂŠt hĂłnappal ez előtt megszĂźntette, ma mĂĄr semmilyen biztosĂ­tĂŠka nincs erre az E.ON-nak. Az idei gĂĄzĂĄr trend alapjĂĄn a Force MotricenĂĄl, sőt Ăşgy tudjuk az e.ON-nĂĄl is Ăşgy szĂĄmolnak, hogy 2009 első negyedĂŠvĂŠben csĂśkkenhet a gĂĄz elszĂĄmolĂł ĂĄra, az előző negyedĂŠvi 111 dollĂĄrrĂłl, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 99 dollĂĄrra.

Mindezek alapjĂĄn a Force Motrice elemzĂŠse rĂĄmutat, hogy a hatĂłsĂĄgilag elismert ĂĄrak 2008 negyedik, ĂŠs 2009 első negyedĂŠvĂŠben MagyarorszĂĄgon jelentősen elmaradnak az eurĂłpai piacokon irĂĄnyadĂł, tĂŠnyleges ĂĄraktĂłl. DollĂĄrban szĂĄmolva, FelsmannĂŠk szerint az idei ĂŠv utolsĂł negyedĂŠben ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 80-85, 2009 első negyedĂŠben 50-55 dollĂĄr kĂśrĂźl lehet a deficit.

A Force Motrice azzal szĂĄmol, hogy a kĂśvetkező kĂŠt negyedĂŠvben ez az E.ON-nak 50-70 milliĂĄrd forint vesztesĂŠget fog okozni. A Force Motrice kĂŠrdĂŠsesnek tartrja, hogy az E.ON FĂśldgĂĄztrade kĂŠpes-e ilyen mĂŠrtĂŠkű „pozĂ­ciĂłromlĂĄst” finansĂ­zrozni. Ha ehhez hozzĂĄadjuk, a fĂśldgĂĄz nagykereskedőnek, a korĂĄbbi ĂĄrszabĂĄlyozĂĄsi ciklusokban elszenvedett, de az importĂĄr korrekciĂłs tĂŠnyező megszĂźntetĂŠse miatt beragadt 30 milliĂĄrd kĂśrĂźli vesztesĂŠgĂŠt, az prognosztizĂĄlhatĂł, hogy fĂŠl ĂŠv mĂşlva elĂŠrheti a 100 milliĂĄrdot az E.ON-nak, a magyarorszĂĄgi fĂśldgĂĄzpiaci vesztesĂŠge.

Érdemes felidĂŠzni, hogy a politikai ĂĄrazĂĄsnak komoly hagyomĂĄnyai vannak a magyar energiaiparban. Szakmai kĂśrĂśkben ĂŠlĂŠnken ĂŠl mĂŠg a 2000-es, 42 szĂĄzalĂŠkos ipari fogyasztĂłi gĂĄzĂĄremelĂŠsnek az emlĂŠke. Akkor a legnagyobb magyarorszĂĄgi fogyasztĂłknak kellett megfizetniĂźk, hogy a megelőző ĂŠvekben a Mol-nak sĂşlyos vesztesĂŠget okozott a gĂĄz-nagykereskedelem.

MiutĂĄn a kormĂĄny meghozta a dĂśntĂŠst, az energiahivatal munkatĂĄrsai megkaptĂĄk a feladatot, hogy kĂŠszĂ­tsenek olyan szĂĄmĂ­tĂĄst, amely igazolja a 42 szĂĄzalĂŠkos, az ipari energiafogyasztĂłk egy meglehetősen szűk kĂśrĂŠt ĂŠrintő drĂĄgulĂĄst. Alig volt visszhangja, hogy az ĂŠrintett tĂĄrsasĂĄgok akkor az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄghoz fordultak. A testĂźlet nyolc ĂŠv elteltĂŠvel okafogyottĂĄ minősĂ­tette a beadvĂĄnyt, miutĂĄn mĂĄr 2005-ben megszűnt az a rendelkezĂŠs, ami annak idejĂŠn az ĂśtszĂĄzegynĂŠhĂĄny fogyasztĂłt ĂŠrintő, rendkĂ­vĂźli ĂĄrintĂŠzkedĂŠst volt hivatott legalizĂĄlni.

Az E.ON-nak egyĂŠbkĂŠnt a tĂĄrgyalĂĄson kĂ­vĂźl nem igen van eszkĂśze az ĂŠrdekĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠsre, ĂŠs arra is hosszĂş hetekig kellett vĂĄrniuk, hogy a kormĂĄny egyĂĄltalĂĄn szĂłba ĂĄlljon velĂźk. A hivatalos kommunikĂĄciĂł szerint jelenleg szakmai szinten folyik az egyeztetĂŠs a kabinet ĂŠs az E.ON kĂŠpviselői kĂśzĂśtt. A gĂĄzkereskedő a hĂ­rek szerint azt kĂŠrte, hogy kapjon valamilyen garanciĂĄt vesztesĂŠgeinek pĂłtlĂĄsĂĄra, ha elmarad a januĂĄri ĂĄremelĂŠs. Erre vonatkozĂłan informĂĄciĂłink szerint nemcsak Ă­gĂŠretet, de vĂĄlaszt sem nagyon kapott.

A dolog pikantĂŠriĂĄja, hogy nem szĂĄllhat ki, nem adhatja vissza gĂĄznagykereskedői engedĂŠlyĂŠt. Legfeljebb, ha csődbe megy a cĂŠg, akkor van mĂłdja szabadulni az ellĂĄtĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgtől. Erre az esetre azonban, Ăşgy tudjuk, nincs kĂŠsz forgatĂłkĂśnyv, ĂŠs nem tudni, hogy akkor ki ĂŠs milyen formĂĄban biztosĂ­tanĂĄ az orszĂĄg folyamatos ellĂĄtĂĄsĂĄt.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.