close
Pesszimistábbak lettek a cégvezetők
Egyéb - Olaj

Pesszimistábbak lettek a cégvezetők

Enyhe borúlátással ítélik meg mind saját, mind pedig az ország helyzetét a nagyvállalatok – derül ki az Ecostat márciusi konjunktúra-felméréséből, amelyet a Magyar Hírlap idéz. A gazdaságelemző intézet Top 100 konjunktúra – indexe az előző hónaphoz képest alacsonyabb értéket, 58 százalékot mutat.
Az Ecostat által megkérdezett száz legnagyobb hazai nagyvállalat közül hatvanan várják 9 százalék alá az idei inflációt, ugyanakkor a cégek 83 százaléka már jelezte, hogy áremelésre készül.
A nagyvállalatok várakozásait tükröző konjunktúraindex az első hónapok enyhe emelkedése után visszatért a múlt év novemberében jelzett szintre, vagyis a cégek ismét borúlátóbban ítélik meg mind maguk, mind az ország gazdasági kilátásait.
A nagyvállalatok szerint Magyarország növekedésében az elmúlt év eleje jelentette a “csúcsot”, olvasható az Ecostat jelentésében. Idén is a növekedés folytatódására számítanak, de üteme lassulását vetítik előre.
A vállalatvezetők visszafogottabb optimizmusa mögött az ellentmondásos világgazdasági kilátások, a tendenciájában ugyan csökkenő, ám továbbra is magas szinten ingadozó világpiaci kőolajárak állnak.
A magyar gazdaság elkövetkező hat hónapra várt kilátásairól a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott derűlátóan. A helyzet rosszabbodását feltételezők aránya lényegesen nem változott, és némiképp visszaesett a változatlanságot feltételezők aránya.
Februári adatokhoz hasonlóan most is a vállalatvezetők harmada számít javulásra cége üzletmenetében. Kétharmaduk ítéli reálisnak, hogy tevékenységüket hat hónapon belül bővíthetik.
A belföldi kereslet élénkülésével a cégek 43 százaléka számol márciusban. Ennél alig kevesebben (42 százalék) feltételezik annak szinten maradását. A pesszimista válaszok korábbinál magasabb aránya mögött a gazdaságelemzők szerint az ismételten felgyorsult infláció és a fogyasztás bővülésének az év második félére történő kitolódása állhat.
A belföldi értékesítési lehetőségek megítélése az elmúlt hónapokhoz képest nagyobb bizonytalanságot mutat. Meglehetősen alacsony (a korábbi 51 százalékról 43-ra esett) a helyzet változatlanságát megjelölők aránya, ugyanakkor 4 százalékponttal emelkedett a belföldi értékesítés bővülésével számolók köre. Összességében elmondható, hogy a gazdaság fejlődése folytatódni fog 2001-ben, s teljesítményét tekintve ez évben is az európai országok élmezőnyébe fog tartozni.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.