close
Pénztartalék kell az orosz sarkköri fúrásokhoz
Egyéb - Gáz

Pénztartalék kell az orosz sarkköri fúrásokhoz

Egy Ăşj orosz tĂśrvĂŠny megdrĂĄgĂ­thatja a sarkkĂśri olajtermelĂŠst. Vlagyimir Putyin miniszterelnĂśk szerdĂĄn tĂĄmogatĂĄsĂĄt adta ahhoz a tĂśrvĂŠnytervezethez, amely az olajvĂĄllalatokat mĂŠlytengeri projekt kĂŠrvĂŠnyezĂŠse esetĂŠn pĂŠnzĂźgyi tartalĂŠk bizonyĂ­tĂĄsĂĄra kĂśteleznĂŠ. Ezt a tartalĂŠkot olajbaleset bekĂśvetkeztekor kellene mozgĂłsĂ­tania a cĂŠgeknek.

Putyin a parlamentben a tervezet ismertetĂŠsekor elmondta, Ă­gy csak azok a vĂĄllalatok termelhetnĂŠnek a sarkkĂśri lemezen, amelyek megfelelő pĂŠnzĂźgyi hĂĄttĂŠrrel rendelkeznek. “Mindannyian ĂŠlĂŠnken emlĂŠkszĂźnk arra a tragĂŠdiĂĄra, ami tavaly tĂśrtĂŠnt a MexikĂłi-ĂśbĂślben. Meg kell vĂŠdenĂźnk magunkat az effĂŠle kockĂĄzatkotĂłl. LĂĄtnunk kell minden tĂŠnyezőt a legkisebb technikai rĂŠszletekig, hogy megelőzhessĂźk egy hasonlĂł katasztrĂłfa bekĂśvetkeztĂŠt.” – mondta a kĂŠpviselőknek az orosz miniszterelnĂśk.

Így csak olyan olajvállalatok kaphatnának engedélyt mélytengeri termelésre, amelyek a szükséges technológiát és szakértelmet, valamint pénzügyi forrásokat és tartalékokat birtokolnak, hogy egy esetleges katasztrófa után részt vehessenek a mentésben, és teljes mértékben helyreállíthassák az okozott környezeti és biológiai károkat, tette hozzá a miniszterelnök.

OroszorszĂĄg egyike azoknak az olajorszĂĄgoknak, amelyek a tavalyi BP olajkatasztrĂłfĂĄt kĂśvetően szigorĂ­tanak a termelĂŠsi szabĂĄlyaikon. Az Ăşj rendelkezĂŠs nem csak a sarkkĂśri, de minden OroszorszĂĄghoz tartozĂł tengerparti fĂşrĂĄsra vonatkozik majd. Csak kĂŠt orosz ĂĄllami vĂĄllalat, a Rosznyefty ĂŠs a Gazprom kaphatna engedĂŠlyt a sarkkĂśri termelőhelyekre, de mivel nincs megfelelő technolĂłgiai hĂĄtterĂźk ĂŠs tapasztalatuk, ezekkel rendelkező kĂźlfĂśldi vĂĄllalatokkal tĂĄrgyalnak egyĂźttműkĂśdĂŠsről. A Rosznyefty, miutĂĄn a BP-vel zĂĄtonyra futottak a tervei, most az amerikai Chevront vagy az ExxonMobilt szeretnĂŠ partnerĂŠnek, de tĂĄrgyal a kĂ­nai CNPC-vel, a malĂĄj Petronas-szal ĂŠs a brazil Petrobras-szal is. A Gazprom a norvĂŠg Statoillal ĂŠs a francia Totallal dolgozik a barents-tengeri Stokman-mezőn.