close
Pénzt kapnak a szegény országok az erdőirtás beszüntetéséért
Egyéb - Emisszió

Pénzt kapnak a szegény országok az erdőirtás beszüntetéséért

Jelentős anyagi támogatást kapnak azok a szegény országok, amelyek vállalják az erdőirtás gyakorlatának beszüntetését – jelentette be a brit kormány az ENSZ keddi nemzetközi klíma-csúcsértekezletén New Yorkban, amelyen több mint harminc ország és negyven vállalat írta alá az erdők védelméről szóló nyilatkozatot.

Az aláírók között szereplő Nagy-Britannia, Németország és Norvégia mintegy húsz új program finanszírozása révén fog pénzt biztosítani az erdőirtás mértékét csökkentő országoknak a következő néhány évben. A programok várhatóan több tízmillió fontos forrást jelentenek. A globális üvegházhatású gáz kibocsátásának majdnem ötödéért az erdőirtás a felelős, mivel a fák elégetésekor felszabadul az általuk raktározott szén-dioxid. Az erdők védelméről szóló New York-i nyilatkozat (New York Declaration on Forests) a globálisan zajló erdőirtás mértékének felére csökkentését (2020-ig), majd teljes beszüntetését (2030-ig) tűzte ki célul a klímaváltozás elleni harc jegyében.

Az erdőirtás problémájának kezelése mellett a nyilatkozat az elpusztított erdőterületek helyreállítására is kitér. A deklaráció hatékonyságát illetően azonban kételyek merültek fel, egyebek között azért, mert Brazília nem tartozik az aláírók közé, és mert a felekre nézve nem kötelező erejűek az abban foglaltak. A brit kormány több mint 200 millió fontot ajánlott fel a szegény országok támogatására. A brit Energia és Klímaügyi Minisztérium (DECC) emellett 45 millió fonttal támogat egy Világbank-projektet, amely a trópusi országokban zajló erdőirtás visszaszorítását célozza – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Norvégia 150 millió dollárt fog fizetni Libériának az erdőirtás 2020-ig való beszüntetéséért. Libéria lesz az első afrikai állam, amely fejlesztési segélyért cserébe teljesen beszünteti a gyakorlatot. Az ország nem rendelkezik hatalmas erdőterületekkel, ám itt található a megmaradt nyugat-afrikai esőerdők jelentős része. Sokan aggódtak amiatt, hogy az Ebola-járvány nyomán jelentősen megnövekszik a fakitermelés mértéke a pénzhiánnyal küszködő Libériában. Néhány kutató az erdőterületek nagyarányú elpusztításával hozta összefüggésbe a járványt: úgy gondolják, az erdőirtások során kerülhettek kapcsolatba az emberek a vírus természetes forrásával.

A mostani megegyezés szerint Norvégia segít Libériának az erdőfelügyeleti-rendszer kiépítésében. A nyugat-afrikai ország nem ad ki új fakitermelési-engedélyeket, amíg a már létezőket felül nem vizsgálja egy független testület. Ezen felül védetté nyilvánítja erdőterületeinek 30 vagy nagyobb százalékát 2020-ig, és anyagi juttatásokat biztosít az erdőket megóvó közösségek számára.