close
Partnerségi megállapodást kötött a Mol, az Evonik, és a thyssenkrupp
Friss

Partnerségi megállapodást kötött a Mol, az Evonik, és a thyssenkrupp

A Mol Nyrt. az Evonikkal és a thyssenkruppal kötött megállapodást petrolkémiai beruházásainak megvalósításához, a szerződések az úgynevezett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológia licencének és tervezési dokumentációinak beszerzésére vonatkoznak – közölte a Mol. A csütörtökön megkötött megállapodások részlét képezik a Mol hosszú távú (Mol 2030) stratégiája megvalósításának. A vállalat 2017-2021 között 1,9 milliárd dollár értékű beruházást tervez a vegyipar és petrolkémia területén. A mintegy 1 milliárd dolláros beruházásból Magyarországon felépülő ipari komplexum a következő öt év legnagyobb organikus beruházási projektje lesz – írták. A szerződés aláírása egy hosszú távú partnerség kezdetét jelenti az Evonik, a thyssenkrupp és a Mol-csoport között a közlemény szerint.

A tájékoztatás alapján a hidrogén-peroxid üzem licenctulajdonosa az Evonik, míg a propilén-oxid részleg licencét az Evonik és a thyssenkrupp konzorciuma biztosítja majd. A szerződések a thyssenkrupp mérnöki és kivitelezési munkálatainak igénybevételére, valamint az Evonik szabadalmaztatott katalizátorainak használatára vonatkozó kötelező érvényű ajánlatokat és előzetes megállapodásokat is tartalmaznak. A megállapodással a vállalatcsoport Közép-Kelet-Európa vezető vegyipari vállalatává alakul át, az innovatív és környezetbarát technológiával a csoport a régió egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává válik, amely belépő a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire – idézi a közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját. A poliéter poliol előállításához szükséges technológia, valamint a közüzemi és más létesítmények beszállítóinak kiválasztása még folyamatban van. A projekttel kapcsolatos tervezési (Front end engineering design, FEED), beszerzési, valamint építési szakaszok menedzsment tanácsadójának a Mol-csoport a Fluor nemzetközi vállalatot választotta.

A tájékoztatás szerint a megállapodásokkal a Mol korszerű és energiahatékony technológia alkalmazásával, jelentős mennyiségű melléktermék előállítása nélkül működtetheti majd új üzemeit. A propilén-oxidból származtatott poliolok az autógyártásban, az építő- és bútoriparban, valamint a csomagolóanyag-előállításban széleskörűen alkalmazott poliuretán habok egyik fő alkotóelemei. A tervezett ipari létesítmény része lesz egy 200 ezer tonna propilén-oxid kapacitású HPPO üzem, valamint több poliéter poliol gyártósor is, amelyek építését és működtetését jelentős közüzemi és infrastrukturális beruházások segítik majd – áll a közleményben.