close
Papíron erős Gazprom-kontroll a BorsodChemben
Áram - Egyéb

Papíron erős Gazprom-kontroll a BorsodChemben

A BorsodChem Rt. történetének talán legrövidebb, és legeseménytelenebb rendkívüli közgyűlését tartották meg tegnap – számol be a pénteki Magyar Hírlap.A BorsodChem Rt. történetének talán legrövidebb, és legeseménytelenebb rendkívüli közgyűlését tartották meg tegnap. A napirendi pontok határozatai hajszál híján egyhangú igen szavazatot kaptak, és a meghirdetett személycsere lehetőségével egyik tulajdonos sem élt.

A részvényesek észrevétel nélkül fogadták el a felső vezetői részvényopció új ösztönző rendszerét is, és mára a korábbi orosz tulajdonosokból csak a Gazprom érdekeltségei maradtak. A sok vihart megélt vegyipari társaságnál az elmúlt 2 év alatt “összeszoktak” a részvényesek, legalábbis ezzel magyarázható, hogy a közgyűlésen az igazgatóság által beterjesztett javaslatok még kérdést sem váltottak ki a résztvevőkből. Az év elején életbe lépett tőkepiaci törvény előírásának megfelelően a részvényesek elfogadták, hogy a társaság eddig kinyomtatott részvényei helyett, úgynevezett dematerializált részvények legyenek, és ennek megfelelően módosították az alapszabályt.

A közgyűlésen a Sibur helyett a Milford Holding képviselője vett részt, hiszen április 29-én erre a társaságra szállt vissza a 24,79 százalékos Sibur-részvénycsomag. A meghirdetett igazgatósági és felügyelőbizottsági személycsere lehetőségei is azért szerepeltek a napirendi pontok között, mert a menedzsment úgy gondolta, megadja a lehetőséget a Milfordnak érdekének érvényesítésére. Mint a befektetői körben már köztudott, a Milford Holdings a Gazprom-érdekeltségekhez tartozik, és ennek az érdekkörnek a része a bécsi székhelyű CE Oil is. A mostani lépéssel egyértelműen a Gazprom kontrollja alá került a BorsodChem, miközben a szakmai kapcsolatot tovább kívánják erősíteni a Siburral.

Mindez jól demonstrálja az oroszországi gazdasági szféra állapotát, ezért senki sem csodálkozott azon, hogy a BC vezetőségében meghagyták a Jukosz és a moszkvai MDM Bank képviselőjét.

A BC az első negyedévben 2,8 milliárd forintos profitot ért el, és úgy látszik ezzel annyira elégedettek a részvényesek, hogy gyakorlatilag az IT kezébe adták a vezetői részvényopció kritériumainak meghatározását. A korábbi konstrukció elvetését az indokolta, hogy a BC részvényeinek likviditása annyira csökkent, hogy az árfolyamváltozáshoz kötött juttatás értelmetlenné vált. Mostantól a társaság gazdálkodását mutató legfontosabb 4 arányszám mozgásához kötik a felső vezetés díjazását.

Kovács F. László, a BC vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a a részvénystruktúra változásával a Sibur szakmai partneri szerepe nem csökkent, sőt, ha stabilizálódik az orosz vegyipari cég helyzete, a jelenlegi 2 százalékos áruforgalmat erőteljesen növelni kívánják, 3-5 éven belül legalább 5-7 százalékra. A betörés az orosz piacra a BC számára kiemelt fontosságú, leginkább az MDI- és a TDI-termékek esetében. A BorsodChemnek kedvezők a piaci változások is, Kovács F. László szerint a PVC-piacon erősödik a kereslet, és akár hihetetlen, akár nem, ez közvetve az amerikaiak megrendeléseinek is köszönhető. Kína ugyanis erős termelésbe kezdett az év első negyedében, és mert Kína az USA legnagyobb beszállítója, ezért a szakemberek a műanyag-feldolgozásban észlelik az amerikai konjunktúra kezdetét.

Emiatt a BC éves tervét mindenképpen teljesíteni tudja, de valószínűleg a vártnál jobb évet zár majd.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.