close
A Palesztin Hatóság nem fizeti tovább a gázai villanyszámlát
Friss

A Palesztin Hatóság nem fizeti tovább a gázai villanyszámlát

Mahmúd Abbász palesztin elnök azonnali hatállyal befagyasztotta a Gázai övezet villanyáramköltségeinek kifizetését Izrael felé – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet csütörtökön. A Palesztin Hatóság (PH) hivatalosan is értesítette a kifizetések felfüggesztéséről az izraeli kormány palesztin területekkel kapcsolatos tevékenységét egyeztető Joáv Mordeháj tábornokot.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap szerint Abbász azért folyamodott ehhez az eszközhöz, hogy a Hamászt választás elé állítsa: vagy teljesen vállalja a felelősséget az általa uralt területért, vagy visszaadja annak irányítását az Izraellel szemben mérsékeltebbnek tekintett Palesztin Hatóságnak. A Háárec című újság honlapja szerint Izrael havonta negyvenmillió sékel (mintegy 3,2 milliárd forint) értékben szállít áramot a Gázai övezetnek, ami az ottani fogyasztás mintegy harmadát fedezi.

Egyiptom felől is érkezik áram a Gázai övezetbe, de az is csak a szükségletek 6,25 százalékát jelenti. Szükség van egy helyi erőmű működtetésére is, de a Hamász megtagadta a gázai erőműhöz az üzemanyag megvásárlását a Palesztin Hatóságtól.  A megállapodások alapján Jeruzsálem szedi be a PH részére a vámokat a palesztinokhoz szállított áruk után, és a rámalláhi átutalás előtt ebből a pénzből vonja le a palesztinoknak nyújtott áramszolgáltatás ellenértékét.