close
Paksi bővítés: informálták a magyar beszállítókat
Egyéb

Paksi bővítés: informálták a magyar beszállítókat

A Paks II-projekt beszállítói tájékoztatást kaptak a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beszerzési rendszeréről a budapesti Clean Energy Summit 2017 rendezvényen. A Paks II-projekt fővállalkozójának képviseletében Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projektjeinek vezetője a Portfolio.hu által szervezett Clean Energy Summit 2017 energetikai konferencián tájékoztatta a Paks II-projekt potenciális magyar beszállítóit a Roszatom beszerzési rendszeréről, a beszerzés résztvevőivel szemben támasztott követelményekről, illetve beszámolt az ASZE cégcsoport Paks II-projekttel kapcsolatos tenderekről.

A Portfolio.hu által szervezett Clean Energy Summit 2017 konferencián, amelynek kiemelt partnere volt a Roszatom, az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt előadást Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projektjeinek vezetője tartotta. Előadásának bevezetőjében elmondta, hogy az ASZE cégcsoport projektjeiben való külföldi, köztük a magyar vállalatok részvétele, továbbá a nemzetközi beszállítói lánc, valamint a helyi beszállítás a Roszatom állami konszern globális stratégiájának részét képezi.

„A magyar vállalatok rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és képességekkel az energetikai gépgyártás terén. Számítunk arra, hogy a magyar vállalatok részt vesznek a Paks II. Atomerőmű tervezésében, berendezések és anyagok szállításában. A helyi beszállítás, azaz a hazai ipar részaránya eléri a 40%-ot” –
hangsúlyozta Valerij Zorja.

Az orosz előadó kiemelte, hogy az ASZE cégcsoport projektjei, köztük a Paks II-projekt számára a beszerzés transzparensen történik. A beszerzési eljárás a nemzetközi szabályoknak megfelelően történik, a külföldi beszállítók az orosz vállalatokkal azonos feltételek mentén vehetnek ebben részt, beleértve a résztvevőkre vonatkozó követelményrendszert is.

Részletesen kitért a Paks II-projekttel kapcsolatos beszerzések rendjére, illetve részletesen tájékoztatta a potenciális magyar beszállítók képviselőit azokról a követelményekről, amelyeknek meg kell felelniük. Valerij Zorja tájékoztatta a potenciális magyar beszállítók képviselőit arról, hogy a Paks II-projekthez mintegy 6000, kulcsfontosságú egység szállítására vonatkozó beszerzést tartanak. A beszerzésekről szóló információ megtalálható mind az orosz, mind pedig a nemzetközi szakoldalakon. A Paks II-projekt tendereztetéséről szólva Valerij Zorja elmondta, hogy 2017-ben kiírják a kulcsfontosságú berendezésekre vonatkozó beszerzéseket. Ezek száma meghaladja a 6000-t. A tenderekre vonatkozó információt a nemzetközi internetes szakoldalakon teszik közzé.

A Paks II-projektre vonatkozó tendereztetéssel kapcsolatban Valerij Zorja elmondta, hogy 2017-ben kiírják a turbina-generátor gépcsoport, illetve más berendezések szállítására vonatkozó beszerzést.