close
Paks térsége befogadó a tervezett blokkokkal
Atom

Paks térsége befogadó a tervezett blokkokkal

A régió, amelynek be kell fogadnia az új paksi létesítményt, nagyon befogadó, ami jó bázis ahhoz, hogy az új blokkok felépüljenek – fogalmazott Aszódi Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján, Szekszárdon.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta, lakossági fórumokat, közmeghallgatást tartottak az elmúlt években a tervezett beruházásról. Ezek tapasztalatai szerint, akik a régióban élnek, jól tudják, az atomerőmű biztonságosan működik, nincsen érdemi környezeti hatása és alapjában véve nemcsak a megyének, hanem az egész közép-magyarországi régiónak a legnagyobb jövedelem- és GDP-termelő egysége.

Paks Tolna megye, illetve a magyar villamosenergia-rendszer szíve jelenleg, az évszázad végéig az is marad, ezt a régióbeliek tudják és el is ismerik  – hangsúlyozta a kormánybiztos azon a sajtótájékoztatón, amit a Tolna Megyei Védelmi Bizottság ülése után tartott Horváth Kálmán Tolna megyei kormánybiztossal közösen.     Aszódi Attila azt mondta, részletes tájékoztatást adott a Paks II. projekt állásáról, mert “egy ilyen nagy beruházás előkészítési szakaszában fontos az, hogy a védelmi bizottság tagjai részletes információval rendelkezzenek arról, mire is kell felkészülniük”.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy érdemi különbség és a legfontosabb a védelmi bizottság munkája szempontjából az, hogy az új blokkok 3+ generációs blokkok lesznek, duplafalu hermetikus védőépülettel. Egy robosztus vasbeton épületszerkezetről van szó, aminek a benne lévő aktív és passzív biztonsági rendszerekkel együtt az a feladata, hogy garantálja: nagy mennyiségű radioaktív anyag ne tudjon kijutni a környezetbe még komplex üzemzavar esetén sem.     Az erőmű 800 méteres körén kívül nem lehet szükség sem sürgős, sem kései óvintézkedésekre, ami a katasztrófavédelem munkáját jelentősen leegyszerűsíti – hangsúlyozta Aszódi Attila, hozzátéve, hogy a potenciális balesetek potenciális hatásai jóval kisebbek ennél a blokktípusnál, mint a második generációs blokkok esetében.     A kormánybiztos arról is szólt, hogy rövidesen megszülethet a telephelyengedély és várják a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatos másodfokú döntést is.