close
Őszre itt az ingyenhitel lakásfelújításra
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Őszre itt az ingyenhitel lakásfelújításra

Megrohamozták a pályázók az Otthon melege program családi házak energiamegtakarítását eredményező pályázatát hétfőn, a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a pályázást délután határozatlan időre felfüggesztette; a pályázatokat kedd 16 óráig még be lehet nyújtani. A hírek szerint ugyanakkor őszre itt az inygenhitel, a Magyar Fejlesztési Banktól, a hatékonysági beruházások támogatására. 

A családi házak államilag támogatott, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésére, felújítására hétfő reggel 8 órától lehetett jelentkezni.

A szaktárca az MTI-vel közölte, hogy délutánig országosan több mint 3500 pályázó jelentkezett az ügyfélkapun keresztül.

A pályázatot benyújtó magánszemélyek jellemzően 1,2-1,6 millió forint támogatást igényeltek otthonaik energetikai felújításához.

Az NFM szerint az Otthon melege programban több mint 3500 családi ház újulhat meg.

A feltételeknek megfelelő pályázatok a forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, a benyújtott pályázatokról a pályázati portálon (https://csaladihaz2016.nfsi.hu/) lehet információt kapni – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Őszre ugyanakkor várható a korábban már beharangozott lakossági „ingyenhitel” konstrukció indulása, mely a Magyar Fejlesztési Bank szakembereinek gondozásában kerül kidolgozásra uniós forrásból – tudtuk meg a Magyar Energiahatékonysági Intézettől. A tervezett hitelkonstrukció egyelőre ismertté vált kondíciói szerint: 10 százalék önerő mellett lehet kamatmentes kölcsönt felvenni energetikai fejlesztésekre. Legfeljebb 20 év futamidővel családi házak esetén 10 millió forint igényelhető, társasházi lakások esetén 7 millió. A hitel nagy valószínűséggel jelzálog alapú lesz és előzetes hitelminősítéshez kötött. A kerete 115 milliárd forint, mely nagyságrendi ugrást jelent az eddig rendelkezésre álló forrásokhoz képest.