close
Ostrom alatt a TNK-BP nyugat-szibériai engedélye
Egyéb - Gáz

Ostrom alatt a TNK-BP nyugat-szibériai engedélye

Az orosz főügyészség ostrom alá vette a TNK-BP orosz-angol vegyesvállalat legnagyobb nyugat-szibériai gázlicenszét, mondván a társaság rendre megsérti a szerződésben foglaltakat.Az orosz főügyészség azzal vádolja a TNK-BP leányvállalatát, a Rospan Internationalt, hogy szisztematikusan megsérti az oroszországi felszín alatti kincsekre vonatkozó környezetvédelmi törvényt. Ezért a hivatal kezdeményezi, hogy vonják vissza a társaságtól a termelési engedélyt. A hivatal közleménye szerint a visszavonással kapcsolatos kérelem az Egyesült Oroszország párt helyettes vezetőjétől érkezett. Igaz, a helyettes vezető kedden vissza is vonta kérelmét.

A főügyészség jelezte, hogy mivel az ügy a környezetvédelmi minisztérium hatásköre, a tárcánál kezdeményezte a lépést. Ugyanott a The Moscow Times nem tudott elérni nyilatkozót. A minisztérium illetékes szerve azonban később kiadott egy közleményt, mely szerint egy héten belül megvizsgálják az ügyet. A TNK-BP emlékeztet, hogy legutóbb is megalapozatlan vádak alapján akartak tőle visszavonni egy termelési engedélyt.

Számos más olajtársaságnak is azzal kell szembenéznie, hogy visszavonják legfontosabb termelési engedélyét. Ismert, hogy az orosz állam egyre inkább igyekszik a saját ellenőrzése alá vonni az ország szénhidrogéniparát. A legnagyobb ilyen döntés az volt, amikor a közelmúltban a minisztérium visszavonta Shell-vezette 22 milliárd dolláros Szahalin-2 projekt licenszét, miután abba nem tudott beszállni az orosz Gazprom.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.