close
Összedolgozik Iránban a Gazprom és az OMV
Friss

Összedolgozik Iránban a Gazprom és az OMV

A jövőben több iráni projektben is együttműködik az osztrák OMV konszern és a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazprom Neft. Az együttműködés több kitermelési területen is megkezdődhet, előzetes felmérések, az adatok kiértékelése és a projektek előkészítése terén, közösen az iráni állami olajtársaság, a NIOC részvételével.

„A közép-ázsiai terület fontos a Gazprom Neft hosszú távú stratégiájában” – mondta a Vadim Jakovlev a Reuters hírügynökségnek. A Gazprom Neft ügyvezető igazgatóhelyettese szerint már most is jelen vannak a térségben, az iraki Badra olajmezőn, a kurdisztáni autonóm területen és két további kitermelési területet is vizsgálnak Iránban. „Az OMV jó iráni tapasztalatai miatt előnyös számunkra a geológiai feltérképezés során folytatott együttműködés” – mondta Jakovlev.

Az OMV számára elsősorban az upstream-üzletág részére fontos az Oroszországgal folytatott együttműködés. „A közép-keleti projektek elmélyítik az orosz cégekkel való partneri kapcsolatainkat, ami jól illeszkedik a stratégiánkba” – mondta Johann Pleininger, az OMV upstream-üzletágának vezetője.
Irán az év elejétől 29 külföldi energetikai társaságnak engedélyezte, hogy földgáz és kőolaj után kutassanak az ország területén. Az OMV és a Gazprom mellett még közöttük van az olasz ENI, a francia Total és az orosz Lukoil is.