close
Oroszország kész nukleáris üzemanyagot biztosítani a tervezett vietnámi blokkoknak
Atom - Blog - Egyéb

Oroszország kész nukleáris üzemanyagot biztosítani a tervezett vietnámi blokkoknak

Bármilyen Vietnámban építendő atomerőművi blokkhoz képes üzemanyagot szállítani Oroszország a létesítmény teljes élettartama során – jelentette ki az orosz szövetségi atomenergia ügynökség (Roszatom) vezetője, Szergej Kirijenko. A vietnámi munkalátogatás során Kirijenko arról is beszélt, hogy Oroszország kész használat után a fűtőelemeket reprocesszálás céljából visszafogadni, ezzel “megoldva minden sugárbiztonsági és nukleáris biztonsági kérdést, amely az üzemanyag kezelésével kapcsolatban Vietnámban felmerülhet”.

A látogatás során megállapodás született arról is, hogy Oroszország és Vietnám közös tudományos-technikai központot hoz létre az atomenergia fejlesztésére.
A Roszatom szerint Vietnám 15 gigawatt nukleáris kapacitás megépítését tervezi 2030-ig, amelyhez már nyolc lehetséges telephelyet azonosított öt tartományában, ezek mindegyike 4-6 blokk befogadására alkalmas.

Az első 1000 megawattos atomerőmű 2020-ra léphet üzembe, 2025-ig elérik a 8 gigawatt beépített kapacitást és 2030-ban már 13 blokk fog üzemelni, amelyek az ország villamos energia ellátásának 10%-át fogják fedezni.

Oroszország és Vietnám 2009 decemberében kötött együttműködési megállapodást az első atomerőmű megépítéséről Vietnámban.