close
Orosz válaszlépés az LNG piacon
Egyéb - Gáz

Orosz válaszlépés az LNG piacon

Külföldi befektetők közreműködésével igyekszeik megerősíteni LNG termelését Oroszország két legnagyobb földgázipari társasága, a Gazprom és a Novatek. Mérnöki tudást, technológiát és szervízszolgáltatásokat vásárolnak. Szinte azonos napon írtak alá a cseppfolyós földgázpiaci együttműködésről megállapodást nyugat-európai partnerekkel.

A Gazprom, a Linde-vel, a Power Machines-el és a Salavatneftemash-al társult, a szentpétervári gazdasági fórum idején, míg a Novatek az olasz Saipem-el és a Nuovo Pignone-val köött szerződést ugyanott. A Gazprom és partnereinek együttműködése a gáz cseppfolyósításban és az ehhez szükséges eszközök fejlesztésére vonatkozik. Amennyiben versenyképes megoldásokat tudnak közösen piacra vinni, úgy még az év végéig közös vegyesvállalatot alapítanak – az együttműködési megállapodás értelmében. 

A Novatek és olasz partnerei hasonló megállapodást kötöttek. Mindkét szerződés fontos része, hojgy az orosz társaságok hozzáférjenek a lewgkorszerűbb, a földgáz cseppfolyósításban alkalmazott eljárásokhoz, technológiai megoldásokhoz, amelyek az orosz társaságok földgázvagyonának a hasznosításában versenyképesen alkalmazhatók. A Novatek és olasz partnereinek megállapodása ugyanakkor kiterjed a Yamal-i LNG terminál 25 éves szervízszolgáltatásaira is. A Nuovo Pignone nemcsak a legkorszerűább digitális méréstechnológiát és mérnöki tudást biztosítja a különleges időjárási körülmények között működő létesítmény üzemeltetéséhez, de orosz mérnököket is bevon a munkába, vagyis átadja nekik a tudást, amellyel rendelkezik.

A megállapodások világosan mutatják elemzők szerint, hogy oroszország az Északi Áramlat 2. mellett, a cseppfolyós piacon is iygekszeik pozícióit erősíteni, válaszul az amerikai palagáztermelők globális offenzívájára és az európai piaci részesedés megőrzése érdekében.