close
Orosz atomerőmű, csomagban
Atom - Blog - Egyéb

Orosz atomerőmű, csomagban

Többféle üzleti konstrukciót dolgozott ki a Roszatom, egyfelől a világ legnagyobb energetikai cégeivel szeretne együtt dolgozni, másfelől megadná a lehetőséget a fejlődő országoknak is az atomenergetikai szektor kiépítésére. Ez utóbbi modellben a beruházó, a finanszírozó és az üzemeltető szerepét is betöltené.

A Roszatom az elmúlt időszakban egy olyan üzleti modellt készített elő, amely révén a fejlődő országokban is egyszerűbb lehet az atomerőművek építése, finanszírozása és üzemeltetése. Az orosz állami vállalat kész olyan külföldi cégekkel együttműködni atomenergetikai tenderek kapcsán, amelyek saját erejükből nem lennének képesek egy építési és üzemeltetési projektet futtatni. A beruházások költségeit is szívesen állná a Roszatom, amelynek legnagyobb nemzetközi vetélytársai közé tartozik a francia Areva, a japán Toshiba tulajdonában lévő Westinghouse és a szintén japán Mitsubishi.

A Roszatom már számos reaktort épített külföldön, de eddig mindegyik üzemeltetési jogát átadta az adott ország állami vállalatainak, írja a The Moscow Times napilap. Az új modell kulcsfontosságú lehet azoknak fejlődő országoknak, ahol még nincs nukleáris szektor és erre kiképzett szakemberek sem, mondta Nyikolaj Szpasszkij, a Roszatom vezérigazgató-helyettese. „Ezzel a modellel az erőmű biztonságáért teljes mértékben mi felelünk.”

A cég egyébként a paksi atomerőmű majdani bővítésének a tenderén is szívesen indulna, de pontosan ezzel a konstrukcióval valószínűleg nem nyújthatja be a pályázatot, hiszen az új magyar blokkoknak legalább 51 százalékban állami kézben kell maradniuk.

A Roszatom más üzleti modellt is szívesen használna, a francia EDF-fel vagy az Arevával például a törökországi Akkuyuban építene erőművet, de a kalinyingrádi beruházásokhoz is meghívta a két vállalatot. Ezeknek a projekteknek az orosz cég lesz a 100 százalékos tulajdonosa, de nyitott a részesedése jelentős csökkentésére is, mondta Szpasszkij a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. Az irányítást azonban nem adná ki a kezéből a Roszatom, hiszen 51 százaléknál lejjebb nem menne, ugyanakkor kész a világ bármely jelentős energetikai vállalatával együttműködni.