close
Orosz-fehérorosz nukleáris együttműködés formálódik
Atom - Blog - Egyéb

Orosz-fehérorosz nukleáris együttműködés formálódik

A fehĂŠrorosz kormĂĄny ĂŠs az orosz Roszatom Állami Atomenergia VĂĄllalat kĂŠpviselői Minszkben talĂĄlkoztak, hogy egy – az atomenergia bĂŠkĂŠs cĂŠlĂş felhasznĂĄlĂĄsĂĄhoz kapcsolĂłdĂł – kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄsrĂłl tĂĄrgyaljanak.

A Roszatom tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a rĂŠsztvevők egyetĂŠrtettek abban, hogy mĂŠg 2009 első negyedĂŠvĂŠben vĂŠglegesĂ­tik a tervezetet ĂŠs alĂĄĂ­rjĂĄk a megĂĄllapodĂĄst. A megĂĄllapodĂĄs vĂĄrhatĂłan megteremti a kĂśzvetlen tĂĄrgyalĂĄsok lehetősĂŠgĂŠt FehĂŠroroszorszĂĄg első atomerőművĂŠnek kulcsrakĂŠsz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl.

A Roszatom tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint Vlagyimir Szemasko, FehĂŠroroszorszĂĄg miniszterelnĂśk-helyettese tĂĄmogatja, hogy az orosz Atomsztrojekszport szĂĄllĂ­tsa az atomerőművet. 2007 oktĂłberĂŠben az Atomsztrojekszport kijelentette, kĂŠszen ĂĄll a tenderre FehĂŠroroszorszĂĄg első atomerőművĂŠnek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, ekkor jelentettĂŠk ugyanis be, hogy az orszĂĄg nĂŠgy darab 1000 MW teljesĂ­tmĂŠnyű blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt tervezi. FehĂŠrorszorszĂĄg ugyan kĂśrbe van vĂŠve atomerőművekkel, de energiaellĂĄtĂĄsa OroszorszĂĄgtĂłl ĂŠs LitvĂĄniĂĄtĂłl fĂźgg. 2002-ben jelentettĂŠk be, hogy az orszĂĄg atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt fontolgatja vagy ĂśnĂĄllĂłan, vagy OroszorszĂĄggal kĂśzĂśsen.