close
Orosz-amerikai földgázháború
Egyéb - Gáz

Orosz-amerikai földgázháború

Az európai földgázfogyasztók számára kétségkívül előnyös helyzet kezd kibontakozni a globális paicon. Nemcsak az olajárak mélyrepülése, de az egyre élesebb orosz-amerikai gázháború is további árcsökkensét valószínűsít az európai piacon, Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője szerint. Emlékeztetett, hogy csővezetéken érkező orosz gáz elszámoló ára már eddig is számottevő csökkenést mutat.

Igaz ugyan, hogy a földgáznak nincs globális ára, leginkább csak regionális paicokról beszélünk, az LNG termelés és kereskedelem felfutása azonban megváltoztathatja a jelenlegi viszonyokat. Az évek, sőt talán évtizedek óta a levegőben lévő, önálló gázárjegyzés tekintetében az LNG térhódítása hozhat előrelépsét Drucker György szerint. Úgy véli, jótékonyan fog hatni egy globális gázpiac kialakulására, egy a mainál rugalmasabb és hatékonyabb elszámolási gyakorlat beveztésére a cseppfolyós földgázkereskedelem fellendülése. A spotpiaci áraknak ugyan már ma is elég komoly szerepük van, de változatlanul meghatározó jelentőségűek a hosszútávú szerződések ármechanizmusai. Ezekben nemcsak a Gazprom, hanem a világ valamennyi földgázexportőre jellemzően az olajárhoz, és egy ideje a tőzsdei azonnali árakhoz indexált elszámolást alkalmaz.

Az energiainfo.hu vezető elemzője megjegyzi, kétségtelen tény, hogy a földgázexportőrök bevételeit is errodálta az olajárak csökkenése, de közel sem bezsélhetünk arról, hogy veszteségbe mentek volna, ellentétben számos olajexportőrrel. Ezen a területen a legizalmasabb meccs az amerikai és az orosz gáztermelők köztt zajlik – jegyzi meg Drucker György. Ez a verseny a közép-kelet-európai foygasztók számára is kétségtelen előnyökkel jár. A Gazprom átlagár pár évvel ez előtt még 350 dollárnál állt ezer köbméterenként, tavaly már 260 doláros átlaggal lehetett kalkulálni, manapság pedig már inkább 180-185 dolláros szintről beszélhetünk, a német határon történő átadással. Drucker György megjegyzi, Magyarországon ebből egyelőre semmit sem lehet érzékelni, mert a rezsicsökkentés ezt ha úgy tetsuik “megelőlegezte”. Részben az igények alakulása is befolyásolhatja az árak alakulását, 2014-ben még 10 százalékos európai fogyasztáscsökkenés volt, tavaly azonban 6-7 százalékos növekedést regisztráltak a szolgáltatók. A meghatározó azonban a termelők, exportőrök rugalmassága. Drucker György emlékeztet, hogy nemrégiben egy Gazprom küldöttség amerikában igyekezett az LNG exportőrök tudtára adni, hogy a mai 160-180 dolláros árk az orosz társaság számára 30-40 dolláros kitermelési költséget jelent, vagyis bizonyosan nem szívesen, de akár 100 dollár körüli szintre is le tudnak menni, amivel az amerikai palagáztermelők nem feltétlen tudnak tartósan konkurálni.