close
Őrizetbe vették Dimitro Firtast
Friss

Őrizetbe vették Dimitro Firtast

Őrizetbe vették  Dmitro Firtas ukrán milliárdost az osztrák fővárosban kedden – közölte a bécsi ügyészség szóvivője. Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, aki főként földgázüzletekben érdekelt, valamint az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban, íga az ő tulajdonában állt egykor a magyar Emfesz Kft. is. Az oligarcha parlamenti képviselője volt a Régiók Pártjának, amelynek legismertebb tagjai közé tartozott Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott, Moszkva-barát volt ukrán elnök is.

A bécsi legfelsőbb bíróság a nap folyamán döntött  arról, hogy  Firtast kiadják az Egyesült Államoknak.  Az ügyészség tájékoztatása szerint a milliárdos elfogása egy Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs alapján történt.
A spanyol El País napilap kedden azt közölte, hogy Firtast pénzmosással vádolják és két  társának kiadatását is kérik. A vád szerint mindhárman vezetői voltak az elsősorban Katalóniában tevékenykedő hálózatnak. A lap arról is írt, hogy ingatlanüzleteken és éttermek működtetésén keresztül mintegy tíz millió euró értékben követték el a pénzügyi bűncselekményt.
Dmitro Firtast 2014. március 13-án vették kiadatási őrizetbe az osztrák hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jogsegélykérelme alapján, de egy héttel később szabadlábra helyezték 125 millió eurós óvadék ellenében azzal a kikötéssel,  hogy nem hagyhatja el Ausztriát, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségnél.
Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják az üzletembert. A vád szerint Firtas indiai kormányilletékeseket vesztegetett meg, hogy titániumbányászati jogokat kapjon Ándhra Prades szövetségi államban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak.
A bécsi tartományi bíróság tavaly áprilisban első fokon még nem hagyta jóvá az Egyesült Államoknak való kiadatást, arra hivatkozva, hogy az amerikai hatóságok eljárása legalább részben politikai indíttatású.
Novemberben Spanyolország is kérte Dmitro Firtas ukrán milliárdos kiadatását az osztrák hatóságoktól pénzmosás és bűnszövetkezet miatt.