close
Óriási héliumkészletre bukkantak Tanzániában
Egyéb - Emisszió

Óriási héliumkészletre bukkantak Tanzániában

A közelmúltban hatalmas hélium készletre bukkantak a kutatók Tanzániában, ami nemcsak a tudósokat, de a bányászati szakembereket is izgalomban tartja. A felfedezés ugyanakkor valószínűleg tovább növeli a feszültséget a kormány és a bennszülöttek között, a kitermeléshez ugyanis újabb területeket kellene elvenmni a maszájoktól. 

A felfedezés 54 milliárd köbméterről szól, ami alapjaiban rázhatja meg a globális héium piacot, ahol az áremelkedés 15 év alatt ötszázszoros volt, tekintve, hogy a hélium rnedkívül ritka a Földön, jóllehet az univerzum egyik meghatározó alkotóeleme. A bolygónkon azonban zömmel az urán és más elemeke lassú lebomlása során keletkezik. A piaca igen széleskörű, a vegyipartól, a szivárgás detektáláson, a heggesztéseken át, egészen a nagy hadronütköztetőig. 

A lelet kitermelése – értékét 3,5 milliárd dollárra becsülik – jelentős lökést adhat a tanzániai bányaiparnak, ugyanakkor a kormány számára probléma, hogy a héliumelőfordulás a Rift völgyben van, amelynek használatát ileltően már egyébként is feszült a viszony az őslakosok és a kormányzat között. A hagyomáynos gazdálkodás visszaszorítása miatt 2010-ben az ENSZ is figyelmeztette már a kormányt. A bennszülötteket, többek között a maszájokat már többször kitelepítették saját földjeikről, hogy helyet csináljanak a befektetőknek.