close
Óriás szélfarm épül Belgiumban
Egyéb - Megújuló

Óriás szélfarm épül Belgiumban

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 300 milliós eurós kölcsönnel segíti a Rentel tengeri szélerőmű park felépítését a belga partok közelében – jelentette be kedden az Európai Bizottság.

A beruházásokat megvalósító, Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) 250 millió eurós hitelgaranciát nyújt a projekthez, amelynek a teljes költségét 1,1 milliárd euróra becsülik.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a fejlesztés és az építkezés közvetlenül mintegy 1400, közvetett módon pedig további 1400 munkahelyet fog teremteni. A beruházás megvalósulása után nagyjából száz ember munkájára lesz szükség tartósan.

“A megújuló szektor életbe vágóan fontos a munkahelyteremtés és természetesen a párizsi klímamegállapodás célkitűzései szempontjából” – közölte Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos. Hozzátette, büszke rá, hogy a Juncker-terv keretében egy ilyen “érdemes” projektnek nyújtanak támogatást.

“A megújuló energiaforrások kulcsfontosságúak az Európai Stratégiai Beruházási Alap számára. Az EIB egyedül az utóbbi öt évben közel 600 millió eurót fektetett szélerőmű-projektekbe Belgiumban. A klímaváltozás elleni küzdelem hosszú távú cél, és ez biztosan nem az utolsó ilyen projekt, amelyet támogatunk Belgiumban” – mondta Pim van Ballekom, az EIB alelnöke.

A kivitelezésért felelős konzorcium a tervek szerint 42 darab, 154 méteres rotorátmérőjű szélturbinát telepít összesen 309 megawatt teljesítménnyel egy 23 négyzetkilométeres területen a belga partoktól 34 kilométerre. Szakértői becslések szerint a park áramtermelési kapacitása 285 ezer háztartás energiaigényének fedezésére lesz elegendő.