close
Orbán Viktorral tárgyalt az E.ON igazgatótanácsának elnöke
Egyéb - Gáz

Orbán Viktorral tárgyalt az E.ON igazgatótanácsának elnöke

A HírTV szerint a nyilvánosság teljes kizárásával egyeztetett Johannes Teyssen, az E.ON igazgatótanácsának elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel a cég magyarországi gázüzletágának esetleges eladásáról szerdán az Országházban.

A HírTV információi szerint a találkozó, amelyen részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is, csaknem egy órán keresztül tartott. Az egyeztetés után senki sem nyilatkozott. Az E.ON ügyében a kormány semmilyen hírt nem kommentál, és semmilyen információt nem ad – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban szerdán az MTI érdeklődésére.

Orbán Viktor szombaton Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen beszélt arról, hogy “pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől“. A kormányfő úgy fogalmazott: a kétharmados többségét a kabinet olyan – a nemzetgazdasági szempontból fontos cégek visszaszerzésével összefüggő – konfliktusokra is használta, mint hogy “visszavettük a Mol-részvényt az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét (…) a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől, visszavásároltuk a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól”.

Navracsics Tibor közlése szerint az E.ON magyarországi leányvállalatára vonatkozó vásárlási szándék része a közműszolgáltatások nonprofittá tételéről szóló elképzelésnek. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a kormányzati szándék rossz üzenet a befektetőknek, a külföldi tőke kiszorítását megsínyli a magyar gazdaság.

További részletek itt olvashatók!