close
Önállóan is tőzsdeképes a Mavir
Áram - Egyéb

Önállóan is tőzsdeképes a Mavir

ÖnĂĄllĂłan, akĂĄr mĂĄr a jĂśvő ĂŠv elejĂŠn tőzsdĂŠre kerĂźlhetne a Mavir, ha a kormĂĄny ĂĄprilisban ilyen tartalmĂş dĂśntĂŠst hozna – derĂźlt ki Vinkovits AndrĂĄsnak, a hazai ĂĄramrendszer egyensĂşlyĂĄĂŠrt felelős ĂĄllami rendszerirĂĄnyĂ­tĂł cĂŠg vezĂŠrigazgatĂłjĂĄnak tegnapi szavaibĂłl. TĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn a cĂŠg tulajdonosi szerkezetĂŠnek esetleges vĂĄltozĂĄsĂĄra utalĂł kĂŠrdĂŠsekre nem kĂ­vĂĄnt reagĂĄlni, mondvĂĄn, arrĂłl az ĂĄllam tulajdonosi jogait gyakorlĂł miniszternek kell dĂśntenie – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A vĂĄllalat jelenleg az ĂĄllami Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonĂĄban ĂĄll, de az uniĂł ĂŠs ĂşjĂłlag a magyar kormĂĄny is Ăşgy vĂŠli, a rendszer “felett” ĂĄllĂł tĂĄrsasĂĄg nem lehet az egyik szereplőĂŠ. MegoldĂĄskĂŠnt korĂĄbban elhangzott, hogy a Mavirt tőzsdĂŠre viszik, de lehetsĂŠges megoldĂĄskĂŠnt merĂźlt fel az is, hogy a Mavirt ĂŠs az ĂĄramhĂĄlĂłzatot, valamint a Mol gĂĄzhĂĄlĂłzatĂĄt egy kĂśzĂśs cĂŠgbe szerveznĂŠk.

Tavaly a Mavir az ĂĄramĂĄrba ĂŠpĂ­tett, kĂśzpontilag megszabott szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi tarifĂĄkbĂłl 144 milliĂĄrd forint ĂĄrbevĂŠtelt ĂŠs kilencmilliĂĄrd forint nyeresĂŠget ĂŠrt el, amit osztalĂŠk formĂĄjĂĄban teljes egĂŠszĂŠben tovĂĄbbĂ­tott az MVM-nek.

Â