close
OMV-Gazprom: 40 éve együtt
Egyéb - Gáz

OMV-Gazprom: 40 éve együtt

A Gazprom, a vilĂĄg legnagyobb gĂĄztermelője, ĂŠs az OMV, amely (partnereivel) a kaszpi tĂŠrsĂŠgből egy 900 kilomĂŠteres gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl, tovĂĄbbi egyĂźttműkĂśdĂŠst tervez azutĂĄn, hogy 40 ĂŠve alĂĄĂ­rtĂĄk az első gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄst.

Tegnap ĂźnnepeltĂŠk AusztriĂĄban, hogy 1968-ban szĂźletett az első megĂĄllapodĂĄs arrĂłl, hogy Ausztria orosz gĂĄzt vesz. Az OMV kĂśzlemĂŠnye szerint ma az AusztriĂĄban felhasznĂĄlt gĂĄz kĂŠtharmada SzibĂŠriĂĄbĂłl szĂĄrmazik, s hosszĂş tĂĄvĂş megĂĄllapodĂĄs keretĂŠben ĂŠrkezik. Az OMV volt az első nyugat-eurĂłpai tĂĄrsasĂĄg, amely gĂĄzkereskedelmi szerződĂŠst kĂśtĂśtt a SzovjetuniĂłval. AzĂłta Ăśsszesen 150 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter Orosz gĂĄz ĂŠrkezett AusztriĂĄba.

A megĂĄllapodĂĄst 2007 őszĂŠn bővĂ­tettĂŠk ki, amikor 50-50 szĂĄzalĂŠkos vegyesvĂĄllalat alapĂ­tĂĄsĂĄrĂłl dĂśntĂśtt az OMV ĂŠs a Gazprom. Az Ăźgyletet ez ĂŠv januĂĄrjĂĄban kĂśtĂśttĂŠk meg. Általa kibővĂźl a mĂĄr meglĂŠvő ausztriai KĂśzĂŠp-EurĂłpai GĂĄzkĂśzpont tevĂŠkenysĂŠge ĂŠs forgalma.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezĂŠrigazgatĂłja az ĂźnnepsĂŠgen a 40 ĂŠves jĂł kapcsolat folytatĂĄsĂĄrĂłl ĂŠs annak szĂźksĂŠgessĂŠgĂŠről beszĂŠlt. A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) szerint a ma ĂŠvi 500 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres eurĂłpai gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs hĂşsz ĂŠv alatt 800 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre nő, ennek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠben pedig OroszorszĂĄg meghatĂĄrozhatĂł partner.

A felek az ĂźnnepsĂŠgen hangsĂşlyoztĂĄk, hogy mikĂśzben a piacon egymĂĄs rivĂĄlisaikĂŠnt lĂŠpnek fel, tovĂĄbbi kĂśzĂśs projektekre is kĂŠszĂźlnek. Ismert, hogy az OMV egy nemzetkĂśzi konzorcium vezetőjekĂŠnt a a kaszpi tĂŠrsĂŠg gĂĄzĂĄnak eurĂłpai importjĂĄra kĂŠszĂźl a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel, a Gazprom pedig a Fekete-tenger felől hozna gĂĄzt a DĂŠli Áramlat projekt keretĂŠben. Ugyanakkor az OMV – ĂŠs mĂĄs Nabucco-tagok is – ĂŠrdekeltek az orosz hĂĄtterű beruhĂĄzĂĄsban is. A kĂŠt cĂŠg AusztriĂĄban ĂŠs a szomszĂŠdos orszĂĄgokban fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłkat is lĂŠtesĂ­tene korĂĄbbi bejelentĂŠsĂźk szerint.