close
Olcsóbb gázt akar Kijev – Bármi áron
Blog - Egyéb - Gáz

Olcsóbb gázt akar Kijev – Bármi áron

Ukrajna kész tárgyalni Moszkvával arról, hogy eladja gázvezetékrendszerének egy részét Oroszországnak, cserébe azért, hogy onnan olcsóbban kapjon földgázt – írta pénteki számában a Kommerszant-Ukrajina című lap.

Az újság értesülése szerint ez Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázvállalat vezetője és Jurij Bojko energetikai ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes előző napi moszkvai találkozóján vetődött fel. A megbeszélésen az orosz fél figyelmeztette Kijevet: még a nyáron elegendő mennyiségű földgázt kell felhalmoznia a tározóiban ahhoz, hogy a téli szezonban biztosítani tudja az akadálytalan gázszállítást Európába. Moszkva szerint viszont ehhez külön pénzforrásokra van Ukrajnának szüksége.

A lapnak az ukrán energetikai minisztériumból származó információja szerint a megbeszélésen tájékoztatták az orosz félt arról, hogy az ukrán parlament még ebben a hónapban szavaz az ukrajnai gázvezetékek privatizációjáról szóló törvényjavaslatról. Moszkva ugyanakkor továbbra is elégedetlen a Naftohaz ukrán gázvállalat által tőle közvetlenül vásárolt gázmennyiséggel. A Gazprom ugyanis az idei év első negyedében mindössze 6,9 milliárd köbméter földgázt exportált Ukrajnának, ami 19 százalékkal kevesebb az előző negyedévihez képest. Ennek java részét ráadásul Dmitro Firtas Ostchem nevű magáncége vásárolta meg, amely az idei évre 8 milliárd köbméter behozatalára kötött szerződést, és az orosz fél szerint ezt várhatóan tartani is tudja – közölte a Magyar Távirati iroda.

A Gazprom szerint ugyanakkor a Naftohaz állami vállalatnak a szerződése szerint évi 52 milliárd köbmétert kellene vásárolnia, amibe nem számítható bele az Ostchem által importált mennyiség. A Naftohaz legfeljebb 20 százalékkal, azaz mintegy 42 milliárd köbméterre csökkentheti az Oroszországtól közvetlenül megvásárolt gáz mennyiségét, különben a take-or-pay elv alapján büntetést kell fizetnie. Tavaly viszont csupán 24,9 milliárd köbmétert vásárolt a Naftohaz, míg Firtas cége 8 milliárdot. Kijev szerint a két vállalat együttesen teljesítette az ukrán fél szerződésértelmezése alapján a 33 milliárd köbméteres minimumot. Moszkva ezt vitatja, ezért a nem megvásárolt földgázmennyiségért 7 milliárd dollárt követel Ukrajnától, amit Kijev nem hajlandó kifizetni.

Szintén vitát kiváltó kérdés az Európai Unióból Ukrajnába visszaszállított orosz földgáz ügye. Kijev tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal, amelytől a közvetlen orosz szállítmányokhoz képest kedvezőbb áron vásárolja a valójában Oroszországból származó földgázt. A gázszállítmányok tavaly novembertől Lengyelországon keresztül, majd március végétől Magyarországon át valósulnak meg, a héten pedig a szlovákiai csővezetékek próbaüzeme is beindult. Moszkva ugyanakkor azt állítja, hogy fizikailag nem is történik gázszállítás az említett országokból Ukrajnába, hanem – ellenőrizhetetlen módon – az egész tranzakció pusztán papíron valósul meg. Az ukrán fél ezt cáfolja.