close
Olajszivárgás az orosz Sarkkörön, új jelentés Bodóról
Egyéb - Olaj

Olajszivárgás az orosz Sarkkörön, új jelentés Bodóról

Oroszországban közel két hétig ömlött az olaj a szabadba, s kiderült, a Shell 2008-as nigéria balesete is sokkal több volt az akkor közölt szivárgásnál. Majdnem két napon keresztül ömlött a szabadba az olaj Oroszország egy sarkköri területén, mielőtt sikerült volna vasárnap úrrá lenni az olajtermelő egység meghibásodásán, jelentik orosz hírügynökségek. A Nyenyec régióban fekvő Trebsz nevű mezőn keletkezett olajszennyeződés 8000 négyzetméteren terült szét. A nagyjából 2000 tonna, azaz 14 ezer hordónyi olaj kiömlését okozó balesetben személyi sérülés nem történt és tűz sem ütött ki.

A mező működtetési engedélye a Bashneft-Polyus vegyesvállalaté, amelyben a helyi Basnyefty 75 százalékkal, a Lukoil 25 százalékkal van jelen. Hogy a működtetésért valójában melyik vállalat a felelős, az mégis vita tárgya az Upstream Online szerint. A vegyesvállalat 2011 áprilisában indította el a termelést a területen lévő Trebsz és Titov mezőkön, ahol az összes kitermelhető olajmennyiséget egymilliárd hordóra becsülik.

A The Moscow Times egy tisztviselőt megszólaltatva megtudta, hogy az elszabadult olaj 25 méter magasra lövellt fel, és hogy valószínűleg emberi mulasztás okozta a környezeti tragédiát. Egy munkás túl későn vehette észre, hogy a csatlakozó, amivel éppen dolgozott, túlságosan öreg és korrodálódott volt.

Eközben a Shell 2008-as nigériai szivárgásáról kiderült, hogy sokkal súlyosabb mértékű volt, mint amit a vállalat számított, vagy bevallott. Az Accufacts amerikai vállalat mérései alapján 1440-4320 hordónyi olaj ömlött naponta a patakokba és a talajra az emlékezetes bodói Trans-Niger vezeték megsérülésekor. A hibát 72 napon keresztül képtelen volt elhárítani a vállalat, ami összesen 103 ezer, 311 ezer hordónyi olaj szabadba ömlését jelenti. Ezzel szemben a Shell annak idején összesen 1640 hordónyi olaj szétfolyásáról tájékoztatott.

A méréseket az Accufact videofelvételek segítségével hajtotta végre, a jelentést az Amnesty Internaional (AI) tette közzé a napokban. „A különbség mellbevágó”, fogalmazott Audrey Gaughran, az AI globális ügyekért felelős igazgatója közleményében. „Még akkor is, ha az Accufact legalacsonyabb becsült számát vesszük, a Bodóban kiömlött olaj több, mint hatvanszorosa volt annak a mennyiségnek, mint amit a Shell több alkalommal is állított.” A holland vállalat szintén közleményben reagált, mondván, az olajszivárgások felmérése a helyi közösséggel, hatóságokkal, üzemeltetőkkel és biztonsági szolgálatokkal karöltve történik, így a Shell kiáll az így megszületett eredmény mellett, az Accufacts becslése pedig félrevezető. A nemzetközi óriásvállalat ellen jelenleg Londonban zajlik bírósági eljárás, ugyanis a bodói esetet követően 11 ezer nigériai állampolgár perelte be.