close
Olajszállítási szerződést kötött az INA
Friss

Olajszállítási szerződést kötött az INA

Három évre szóló olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat az INA olajipari vállalattal. A hatályos szerződés 150 millió kuna (6,273 milliárd forint) értékű nyersolaj szállítását teszi lehetővé az INA-nak a Janaf vezetékrendszerén keresztül a rijekai finomítóba. Dragan Kovacevic, a Janaf igazgatója elmondta, hogy a vállalat az új szerződéssel megerősítette üzleti tevékenységét. Megemlítette, hogy a cég több külföldi olajvállalattal is írt alá szerződést, köztük a magyar Mol Nyrt.-vel is. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

A horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat 2016-ban 290,5 millió kuna (mintegy 12 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, 24 százalékkal többet, mint 2015-ben. A társaság bevétele 752,7 millió kuna volt tavaly, 1 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Az összbevételének 66,3 százalékát külföldi eladásokból nyerte a cég, a kivitel 11,9 százalékkal nőtt 2015-höz képest.

A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetékeket, amelyek hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszik a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki. A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).