close
Olajmunkások tízezreit szívja fel a brit tengeri szélenergiaipar
Egyéb - Olaj

Olajmunkások tízezreit szívja fel a brit tengeri szélenergiaipar

A brit offshore energiaüzletben dolgozó szakemberek legalább harmada az olajiparból érkezett, az elmúlt évek munkaügyi statisztikái igen beszédesek a két, meglehetősen különböző szektor közös történetéről.

Ma fele annyi az olaj világpiaci ára, mint 2014-ben volt, amikor 450 ezer embernek adott munkát az Északi-tengeri kutatás-termelés – írja a The Telegraph. Tavaly 84 ezren vesztették el az olajiparban munkahelyüket, és a prognózisok szerint még legalább 40 ezer olajipari szakemberre ugyancsak az elbvocsátás vár idén ősszel. Az olajipar fellendülésekor ez a szektor halászta el más iparágak elől a szakembereket, most megváltozott a helyzet.

Az igazsághoz tartozik, hogy miközben sokan egyszerűen elvesztették munkahelyüket, számos fúrótornyot látni a brit partok mentén, védett öblökben horgonyozni, az olajáremelkedést várva, amikor majd ismét megéri a meglehetősen magas költséggel termelhető Északi-temgeri mezőket üzemeltetni. Közben a megújuló szektornak folyamatos bővülsée okán, jelentős számú, jól képzedtt szakemberre van, vagyis volna szüksége. A több évtizedes tengeri tapasztalattal rendelkező munkások, mérnökök viszonylag könynen átjárást találhatnak a szélenergia termelésbe. Miközben az olajmunkásoknak kapóra jön, az alternatív elhelyezkedési lehetőség, a szélenergia iaprnak jól jön az olajmunkások rutinja, például a helikopterek tengeri üzemeltetésében.

Az Energy Jobline ügyvezető igazagtója azt mondja, 500 ezer név szerepel a nyilvántartásukban és az elmúlt 12 hónapban 40 százalékos volt a bővülés.