close
Olajmunkások tízezrei kerültek idén utcára
Egyéb - Olaj

Olajmunkások tízezrei kerültek idén utcára

Az amerikai olajipari munkások ebben az évben ismét nagy ütést kaptak – írja a CNBC -, az év első tíz hónapjában az USA energiacégei 103 ezer munkavállalótól váltak meg, tavaly ugyanebben az időszakban “csak” 90 ezer embert bocsátottak el. Az ok természetesen az olajárzuhanás.

A dolog azért különösen sokkoló, mert a pénzügyi válság kirobbanása óta eltelt években jelentős létszémnövekedés volt, az elmúlt csaknem egy évtizedben az olajszektorban foglalkoztatottak létszáma közel duplájára emelkedett, és elérte a 644 ezret 2014 végére a szövetségi munkaügyi hivatal adatai szerint. Ehhez képest, 2014 nyara óta, csaknem 200 ezer állás szűnt meg ebben a szektorban.

A nagy olajóráiások, mint a Chevron, vagy a Shell építettek le a legnagyobb mennyiségben, de a kisebb, független olajcégek is bocsátottak el embereket, leginkább a fúrási területről. Köztük a legjelentősebb olajiapri szervízcégek, a Schlumberger, a Halliburton, a Baker Huges. Nemcsak a fúrási piac gyors szűkülése, de a túlkínála miatt a szervízárak drasztikus csökkenése is komoly érevágást jelentette ezeknek a szervízcégeknek.

A CNBC elemzése megemlíti, hogy globálisan az elmúlt ékét évben összesen mintegy 297 ezer ember vesztette el a munkahelyét az energia-, a vegyiparban, a bányászatban és az infrastruktúra szektorban.