close
Olajat pumpál a piacra az IEA
Egyéb - Olaj

Olajat pumpál a piacra az IEA

A NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) – tagorszĂĄgai megĂĄllapodĂĄsa nyomĂĄn – 60 milliĂł hordĂł pĂłtlĂłlagos nyersolajat pumpĂĄl a jĂśvő hĂłnapban a globĂĄlis olajpiacokra, hogy ezzel pĂłtolja a lĂ­biai helyzet miatt kieső olajmennyisĂŠget – ĂĄll a szervezet MTI-hez is eljuttatott sajtĂłkĂśzlemĂŠnyĂŠben.

Az OPEC tĂśbb kĂŠpviselője szerint erre nem volt semmi szĂźksĂŠg. Az IEA 28 tagorszĂĄga Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy tartalĂŠkaikbĂłl napi 2 milliĂł hordĂł nyersolajat bocsĂĄtanak rendelkezĂŠsre, első lĂŠpĂŠsben 30 napig. A 60 milliĂłs mennyisĂŠg felĂŠt az EgyesĂźlt Államok adja, ez mĂĄsfĂŠl napi amerikai olajfogyasztĂĄsnak felel meg. Az IEA szĂĄmĂ­tĂĄsi szerint napi 132 milliĂł hordĂłnyi kĂśnnyűolaj tűnt el a piacrĂłl a lĂ­biai helyzet miatt mĂĄjus vĂŠgĂŠig. Ezt a kiesĂŠst, valamint a kereslet szezonĂĄlis nĂśvekedĂŠsĂŠt figyelembe vĂŠve, az IEA ĂźdvĂśzĂślte a fő olajtermelők szĂĄndĂŠkĂĄt a termelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre. A 60 milliĂł hordĂłnyi olaj piacra dobĂĄsĂĄnak elsőrendű cĂŠlja a tĂŠnyleges termelĂŠsnĂśvelĂŠsig valamelyest pĂłtolni a kiesett kĂ­nĂĄlatot. Elemzők szerint a most piacra dobandĂł mennyisĂŠg ĂŠppen elegendő lesz a lĂ­biai termelĂŠskiesĂŠs miatti ĂĄremelkedĂŠs letĂśrĂŠsĂŠre.

A KőolajexportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠnek (OPEC) soros elnĂśki tisztĂŠt betĂśltő IrĂĄn ĂŠs mĂŠg mĂĄsik kĂŠt ÖbĂśl menti orszĂĄg kĂŠpviselője szerint azonban semmi nem indokolja az IEA intĂŠzkedĂŠsĂŠt. Az olajkartell olajĂźgyi miniszterei jĂşnius elejĂŠn nem tudtak megĂĄllapodni a szervezet termelĂŠsĂŠnek a nĂśvelĂŠsĂŠről, majd szinte azonnal SzaĂşd-ArĂĄbia bejelentette, hogy kĂŠsz bővĂ­teni a termelĂŠsĂŠt, ha erre szĂźksĂŠge van a olajpiacoknak. IrĂĄn egyik kĂŠpviselője szerint nem lehet mivel igazolni az IEA dĂśntĂŠsĂŠt. IrĂĄn ellenezte a jĂşniusi OPEC ĂźlĂŠsen a szervezet termelĂŠsnĂśvelĂŠsĂŠre vonatkozĂł szaĂşdi javaslatot. Meglepő mĂłdon a szaĂşdi elkĂŠpzelĂŠst tĂĄmogatĂł kĂŠt orszĂĄg illetĂŠkese is ĂŠrtetlensĂŠgĂŠnek adott hangot az IEA bejelentĂŠssel kapcsolatban. EgyikĂźk azt mondta, hogy az olajĂĄr nincs 150 dollĂĄron, ĂŠs megfelelő a kĂ­nĂĄlat. HozzĂĄtette tovĂĄbbĂĄ: Kuvait ĂŠs SzaĂşd-ArĂĄbia nĂśveli a termelĂŠsĂŠt, a piacra kerĂźlő plusz kĂ­nĂĄlatra azonban nincs sok vevő. Úgy vĂŠlte tovĂĄbbĂĄ, hogy az IEA az EgyesĂźlt Államok politikai ĂŠrdekeit tartja szem előtt. A mĂĄsik orszĂĄg illetĂŠkese is azt mondta, hogy telĂ­tett a piac.

SzaĂşd-ArĂĄbia ĂŠs mĂĄs ÖbĂśl menti ĂĄllamok is kĂŠszek arra, hogy kĂŠsedelem nĂŠlkĂźl kielĂŠgĂ­tsĂŠk az esetleg jelentkező plusz keresletet – mutatott rĂĄ. Az IEA tagorszĂĄgok teljes olajkĂŠszletei meghaladjĂĄk a 4,1 milliĂĄrd hordĂłt, ebből 1,6 milliĂĄrd kizĂĄrĂłlag rendkĂ­vĂźli esetekben hĂ­vhatĂł le. A szervezet nettĂł olajimportőreinek – jogi kĂśtelezettsĂŠg mellett – 90 napi nettĂł olajimportjuknak megfelelő nyersolajat kell tartalĂŠkolniuk, ezek az orszĂĄgok azonban jĂłval az előĂ­rt minimum felett tartalĂŠkolnak, jelenleg 146 napi nettĂł importjuknak felelnek meg tartalĂŠkaik. A tartalĂŠkok felszabadĂ­tĂĄsĂĄnak elrendelĂŠsĂŠtől ĂĄtlagosan mintegy 13 nap telik el, amĂ­g a rendelkezĂŠsre bocsĂĄtott olajmennyisĂŠg tĂŠnylegesen piacra kerĂźl.

Az olajĂĄr az IEA dĂśntĂŠsĂŠnek hĂ­rĂŠre jelentősen gyengĂźlt: az ĂŠszaki-tengeri Brent tĂśbb mint Ăśt dollĂĄr, a nyugati fĂŠltekĂŠn irĂĄnyadĂł WTI valamivel kisebb mĂ­nuszban ĂĄllt. RĂśviddel 15.30 Ăłra előtt a Brent 5,59 dollĂĄr csĂśkkenĂŠssel 108,62 dollĂĄrra esett, a WTI ĂĄra 4,17 dollĂĄrral 91,24 dollĂĄrra. Egy hete a Brent 114,02 dollĂĄron, a WTI 94,95 dollĂĄron zĂĄrt.